Buna ziua, eu sunt un cetatean roman ce lucreaza in Austria, si am un coleg de lucru pakistanez ce are viza de sedere cu drept de lucru permanent pe teritoriul European.
Dansul vrea sa obtina cetatenia romana, dar momentan lucreaza in Austria.
Tinant cont de faptul k viza lui este definitiva si pe teritoriu European, ar fi posibil sa primeasca cetatenie romana? si daca da care sunt demersurile? Dansul chiar este interesat si ma tot roaga sa-l puna in contact cu cineva, insa nu stiu macar daca este posibil asa ceva. :sorry:
In primul rand nu exista o viza definitiva si valabila pe tot teritoriul european. Poate va referiti la o viza de lunga sedere in Schengen care e altceva.
In al doilea rand, nu exista un permis de munca valabil la nivel european ci doar permise de munca valabile la nivel national. A se exclude detinatorii de „carte albastra”!
In alt treilea rand, cetatenia română se acorda conform prevederilor legii interne române si nu este afectata decat in mica masura de reglementarile europene.
Pur si simplu Europa nu a ajuns la acel grad de integrare (aka federalizare) care sa permita cele enumerate mai sus.
Pentru ca respectivul cetatean pakistanez să obtina cetatenia română, acesta trebuie să locuiasca legal si continuu timp de 8 ani în România, să participe la cursuri de cultura, civilizatie si societate româneasca precum și să sustina un examen de cetatenie după cei 8 ani.
Deci are mai multe sanse sa obtina cetatenia austriaca decat cea româneasca.