avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dreptul la libera circulatie UE al unui cetatean turc ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dreptul la libera circulatie UE al unui cetatean turc cu permis de sedere in Romania

Buna ziua,
Avem situatia urmatoare: cetatean turc, venit la studii superioare la zi de lunga durata in Romania cu pasaport valabil si viza asteapta sa i se elibereze permis de sedere pentru studii (cel care se innoieste anual, din cate am inteles). Dupa ce va avea acest permis, are dreptul sa circule in scop turistic in alte state state din UE, fara sa aiba nevoie de viza din fiecare stat vizitat? Ne-am propus sa facem la vara un mic Eurotrip si vrem sa vedem daca merge si pentru el. Daca ati putea sa citati si normele pe care va bazati raspunsul, cu tot cu articole, v-as fi recunoscator.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:56, 28 Noiembrie 2011
Imi permit sa lansez o opinie, ca un liber cugetator. Cetateanul turc primeste un permis de sedere pe teritoriul romanesc, nu vad cum sa-i permita acest act sa viziteze statele membre UE. Fiind cetatean turc tot timpul va fii privit din prisma relatiilor cordiale de pace si prietenie dintre statul turc a carui cetatean este si statele membre UE fiecare in parte, nu toate la un loc. Depinde de tratatele pe care statul turc le-a semnat cu statele in care cetateanul turc vrea sa calatorasca. Si apoi are nevoie permanent de pasaport in care se vede clar ca nu are via aprobata de a intra pe teritoriul altui stat. Va dati seama ce s-ar intampla daca odata intrat intr-un singur stat dintre cele 27 ale UE sa poti dobandii drepturi egale in toate? Ar fii un haos organizat. Parerea mea.
In conformitate prevederile cu art.5 alin.1 lit.b) din Regulamentul (EC) Nr.562/2006 al Parlamentuluui European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen) cetatenii statelor terte, pentru sederi ce nu depasesc trei luni intr-o perioada de sase luni, trebuie “sa fie in posesia unei vize valabile, daca se solicita, conform Regulamentului Consiliului (EC) nr.539/2001 din 15 martie 2001 care enumera statele terte ai caror cetateni trebuie sa fie in posesia unei vize cand traverseaza frontierele externe si statele ai caror cetateni sunt exceptati de la cerinta, cu exceptia cazului in care poseda permise de sedere.

Vedeti si discutia din acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
Am citit si eu ce ne-a indicat freeelis. Solutia ar fii... ca studentul sa se casatoreasca? Doar pentru a putea calatorii in statele UE sa faca un astfel de sacrificiu?:-/...Mai bine nu...
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Nu se pune problema unei casatorii in nici un caz, dar ideea e interesanta, in spiritul "relatiilor cordiale de pace si prietenie" evocate mai sus :thumbup:

Stimate utilizator 'freelis', comentariul dvs m-a ajutat sa inteleg exact situatia. Eu consultasem doar normele de drept intern, in special acea OUG 194/2002 fara a cauta mai departe si acolo mi se parea ca am gasit o portita. Considerati ca in eventualitatea acceptarii Romaniei in spatiul Schengen, permisul de sedere oferit la noi va valora viza Schengen -> calatorii in scopuri turistice de maxim 3 luni in tarile membre Schengen? Pentru ca stiu sigur ca invers se poate (cetatean strain al unui stat tert, permis de sedere in Germania, spre exemplu, intra fara viza in Romania).

In concluzie, il voi sfatui sa se intereseze pentru procedura de acordare a vizei in fiecare dintre statele unde va calatori.
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
patruzeci, utilizator
Cu un permis de sedere romanesc nu poate intra in spatiul schengen fara viza. In momentul in care Romania va fi in Schengen situatia se va schimba.

O viza acordata de un stat membru Schengen este valabila in toate statele Schengen.

Alte discuții în legătură

Rezıdent permıs de sedere brhns brhns sunt turc am permıs de sedere termen lung rezıdent ce ın romanıa! am drept sa ıntru zona shengen fara ... (vezi toată discuția)
Cetaten strain (non-ue) casatorit cu cetatean roman. strainul poate calatori fara viza in statele ue? alinasku alinasku Rog specificati daca un cetatean indian, casatorit cu un cetatean roman, avand si permis de sedere (pe urmatorii 5 ani) in Romania, poate calatori fara viza in ... (vezi toată discuția)
Viza in romania serady serady Buna ziua, As dorii sa stiu cum pot sa obtin o viza in Romania pentru un termen de 3 luni pentru o persoana rezidenta in China! Va multumesc! (vezi toată discuția)