avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ?

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Mama indeplineste conditia in anul 2013 luna Martie la virsta standard de pensionare de 59 ani si 6 luni


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor irina_iris_19 irina_iris_19 buna ziua.am o intrebare cu privire la pensie.tatal meu a lucrat 20 ani si a murit la varsta de 50 ani acum 3 ani.mama mea a lucrat 15 ani si in prezent are 53 ... (vezi toată discuția)