avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recuperarea baniilor pe concediu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recuperarea baniilor pe concediu

buna ziua am si eu o intrebare de unde isi recupereaza banii pe prenatal si postnatal firma si dupa cat timp de la nasterea ?va multumesc:D
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 09:58, 23 Iunie 2012
Drepturile salariale se pot obtine in instanta in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa vi le achite angajatorul ...

OUG nr.158/2005 prevede :
art.. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la
data de la care beneficiarul era în drept să le solicite.
..

Art. 55 C.fisc. - Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
Indemnizatiile de concediu de maternitate pre si post natal sunt suportate integral din FNUASS.
In cf. cu prevederile art76/77din Norme60/32/2006:

ART. 76
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.

#M5
ART. 77


(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depăşesc obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevăzut în anexa nr. 18, precum şi, după caz, dovada achitării contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea.
#M2
(3) Cererea va fi analizată de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurări de sănătate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, după caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit să exercite viza CFP.
(4) Referatul prevăzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economică, va fi supus aprobării preşedintelui - director general, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.
#M4
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de plată, ordinul de plată,ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată prevăzut în anexa nr. 14 sau, după caz, comunicarea de respingere a plăţii prevăzută în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurări de sănătate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plăţii.



Asadar,in primul rand,nu in toate situatiile unitatea are de recuperat sumele platite cu titlu de indemnizatie de cm prenatal si post natal,ci doar in cazul in care sumele astfel platite depasesc valoarea lunara a contributiei de concedii si indemnizatii datorate de angajator,situatie in care acesta va depune cererea insotita de centralizator la Casa de sanatate in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era indrept sa le solicite,iar in caz ca se aproba cererea,banii se platesc angajatorului in termen de 30 de zile de la depunerea cererii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical editaama editaama un salariat dintr-o institutie publica care este diagnosticat cu neoplazii sau sida con indemnizatie 14 poate beneficia de concediu medical o perioada ... (vezi toată discuția)
Normele de aplicare a prevederilor oug 158/2005 roxana68 roxana68 Ordinului Nr. 60 /32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, art. 77), privind concediile si indemnizatiile de ... (vezi toată discuția)
Intrebare: compensare contributii - certificate medicale Mircea1990 Mircea1990 Hristos a inviat! Apelez din nou la bunavointa dumneavoastra de a-mi raspunde la o nelamurire referitoare la CNAS. Firma noastra a inceput sa aiba ... (vezi toată discuția)