avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1534 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Intrebare: compensare contributii - certificate ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Intrebare: compensare contributii - certificate medicale

Hristos a inviat!
Apelez din nou la bunavointa dumneavoastra de a-mi raspunde la o nelamurire referitoare la CNAS.
Firma noastra a inceput sa aiba contributie la indemnizatii pentru concedii de plata in ianuarie 2013, adica valoarea compensata nu a fost suficient de mare cat sa acopere acea datorie lunara. Problema e urmatoarea: in luna februarie la urmatoarea depunere nu am platit datoria pe ianuarie, deci mi-au respins din start dosarul pe februarie (pentru care am avut de primit bani de data asta).
Dosarul aferent lunii martie mi l-au primit pentru ca mi-a reiesit de plata.
Intrebarea mea este urmatoarea: ca sa beneficiez de banii pe februarie trebuie sa platesc doar datoria pe ianuarie sau si pe cea din martie? Cum ma pozitionez?
De asemenea, daca am de facut rectificativa la foile de boala pentru doua luni din 2012, ma afecteaza datoriile din 2013?
Va multumesc! Sper ca nu v-am incalcit prea rau.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Mircea1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:05, 8 Mai 2013
Trebuie sa platiti lunar cota de contributie de 0,85%, urmans sa solicitati in scris recuperarea indemnizatiilor platite de firma in contul FNUASS.

OUG nr. 158/2005 actualizata:
ART. 38
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plãtesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se reţin de cãtre plãtitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivã.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate.


Din Normele de aplicare:

ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depãşesc obligaţia lunarã de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurãri de sãnãtate solicitarea scrisã conform modelului prevãzut în anexa nr. 12, la care se ataşeazã Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevãzut în anexa nr. 18, precum şi, dupã caz, dovada achitãrii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioarã pentru care se solicitã restituirea.
(3) Cererea va fi analizatã de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurãri de sãnãtate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupã caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit sã exercite viza CFP.
(4) Referatul prevãzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economicã, va fi supus aprobãrii preşedintelui-director general, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de platã, ordinul de platã, borderoul ordinelor de platã prevãzut în anexa nr. 14 sau, dupã caz, comunicarea de respingere a plãţii prevãzutã în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurãri de sãnãtate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plãţii.
(6) Dupã efectuarea plãţii, dosarul se arhiveazã la compartimentul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical editaama editaama un salariat dintr-o institutie publica care este diagnosticat cu neoplazii sau sida con indemnizatie 14 poate beneficia de concediu medical o perioada ... (vezi toată discuția)
Sume ramase de recuperat de la fnuass pt. concedii si idemnizatii mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca aceste sume pot sa le deduc din contributia pentru concedii si idemnizatii aferente lunilor urmatoare si care este baza ... (vezi toată discuția)
Normele de aplicare a prevederilor oug 158/2005 roxana68 roxana68 Ordinului Nr. 60 /32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, art. 77), privind concediile si indemnizatiile de ... (vezi toată discuția)