avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul medical afecteaza concediul de odihna?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul medical afecteaza concediul de odihna?

Buna ziua,
M-am intors recent la munca dupa o perioada de 8 luni de concediu medical (precizez ca nu a fost vorba de accident de munca, ci cancer). Pentru cele 8 luni beneficiez de concediu de odihna conf Directiva nr. 2003/88/CE (directiva spune ca concediul medical nu mai diminueaza concediul de odihna)sau nu?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 23:30, 6 Iulie 2012
1. Asa este cum spuneti dvs. dar Codul muncii nu a fost modificat pentru a fi pus de acord cu Directiva Europeana.

2. Codul muncii spune:

Art. 145
...
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
...

3. Perioada in care ati fost in incapacitate temporara de munca nu este o activitate prestata si deci, conform Codului muncii, pentru aceasta perioada nu puteti beneficia de zile de CO.
Si pe mine ma intereseaza acest subiect avand in vedere ca am fost in acest an 42 de zile lucratoare in concediu medical. Am gasit aici : [ link extern ]
cateva argumente. Sunt sau nu corecte ca sa stiu ce sa-i spun d-l director care mi-a transmis ca nu voi beneficia de toate zilele de concediu.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
botezmada, utilizator
Sunt corecte acele informatii .. insa prezentarea lor angajtorului nu inseamna ca acestea vor fi si acceptate ... pentru a beneficia de avantajele acelei hotarari va trebuie sa actionati in judecata pe angajatorul dvs ...
In O R D I NUL nr 5.559/ 7 octombrie 2011
pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă
al personalului didactic din învățământ
Art. 7. — Cadrul didactic care a fost în incapacitate
temporară de muncă sau în concediu fără plată întregul an
școlar/universitar nu are dreptul la concediu de odihnă pentru
anul școlar/universitar respectiv.
Este suficient acest argument avand in vedere ca nu se specifica in alt articol de cei care au fost in medical mai putin de un an?
Daca sunteti cadru didactic,in situatia dvs.vi se aplica prevederea art.2(2)din Ordin5559/2011:
Art. 2. - (1) Cadrele didactice beneficiaza de concediu de odihna cu durata integrala daca au prestat activitatea in baza unui contract individual de munca, cu durata nedeterminata ori determinata, in tot cursul anului scolar sau universitar.

(2) Cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv

Nu este vorba doar despre situatia medicalului ,ci despre toate situatiile cand se desfasoara activitate doar o perioada din anul scolar .
Astfel,in situatia in care in perioada 1 septembrie 2011-31 august 2012 ati avut cim ul suspendat pt.42de zile lucratoare, veti beneficia de doar 55de zile de co.(323zilex62)/365zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna dupa concediu medical anairam64 anairam64 Buna ziua. Am un cadru didactic in concediu medical, cod de indemnizatie 14, in perioada 01.09.2012-30.06.2013. De la data de 01.07.2013 solicita concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna. raulgonzales raulgonzales Am o nelamurire.Sotia mea a intrat in concediu prenatal la 17.05.2010 si a stat in crestere copil pina la data de 01.09.2011.Vreau sa stiu daca avea dreptul la ... (vezi toată discuția)
Plata co balasaf balasaf Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema> am lucrat 2 luni si 2 sapt intr-o scoala (sunt profesor),iar contabila m a sunat azi sa ma informeze ca ea ... (vezi toată discuția)