avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna dimineata,
Incers sa va expun situatia cat mai clar si concret,sa pot primi un raspuns corect .

Tata a decedat,de curand.
In timpul vietii ,mie si sotiei, ne-a lasat un testament de a ne bucura de tot ceea ce ramane dupa decesul sau . In acest testament,sunt amintiti,ca urmasi rezervatari, si ceilalti doi frati.
Cand s-a scris testamentul - in fata notarului- , mama era decedata.Nu s-a dezbatut succesiunea, dupa decesul dansei,nici pana azi.
La acea data , tata avea jumatate din avere si inca un sfert.
Intrebarea mea este:
Cate parti din mostenire ni se cuvin,mie si sotiei?
Cu tot respectul , Petrica Leah
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 03:16, 26 Iunie 2012
Da e destul de delicat.

Daca el avea cota de 1/2 + 1/4 atunci e cat de cat Ok, dar cei doi frati pot cere reducerea testamentului si trebuie vazut mai exact dar ei i-ar putea lua 1/2 din ceea ce a mostenit tatal dvs. la acea ora. Dar daca ei au mostenit alt ceva, atunci nu pot cere reducerea acelui testament sau va fi respinsa daca o cer. Ori cum aveti un avantaj dar trebuie mers la un notar sau av. pentru a vedea exact actele. Depinde si fratii dsv. cat sunt de experimentati in acest domeniu.
Chiar daca pare,nu e atat de complicata situatia. Asadar sunt doua succesiuni de dezbatut: dupa mama si dupa tata.

Succesiunea dupa mama:

Din partea ei revine 1/4 sotului (tatalui) si restul de 3/4 copiilor (deci tot 1/4 fiecare).

Asadar dvs. veti culege din start 1/4 din partea de avere a mamei!

Acum vine succesiunea dupa tata,care lasa totul in favoarea dvs.,inclusiv procentul de 1/4 din partea mamei care a revenit lui. Din totalul care va rezulta,dvs. in calitate de mostenitor testamentar (cu titlu de legatar universal) veti dobandi 4/6 iar ceilalti doi frati cate 1/6 (rezerva succesorala) din partea de avere a tatalui.

Sper ca am fost destul de clar. In caz de nelamuriri puteti adresa un nou sir de intrebari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parti rezervatare la mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa ma clarific intr-o problema,la dezbaterea succesiunii. In timpul vietii,parintii au dat celor trei copii ai dumnealor,o mare ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Vlad2013 Vlad2013 Referitor la intrebarea noastra,nu a fost destul de clar,daca tatal meu are sau nu dreptul la cota parte din averea ramasa de pe urma mamei sale,acum,cand se ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)