avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajari efectuate dupa concedierea colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajari efectuate dupa concedierea colectiva

buna ziua stimati colegi
Supun atentiei dvs urmatoarea speta: un angajator care a recurs, din motive economice, la concedierea unui nr. de salariati ca urmare a desfiintarii posturilor acestora, poate face angajari pe locurile ramase in statul de functii dupa concedierea colectiva, fara notificarea salariatilor concediati? Altfel spus, daca unul din posturile ramase in statul de functiii dupa concediere, devine vacant intrucat salariatul care-l ocupa isi da demisia, acesta poate fi ocupat de orice persoana, chiar si din afara societatii sau obligatoriu trebuie notificati salariatii concediati chiar daca angajarea in cauza se face pe un post existent(ramas dupa concediere) si nu pe unul desfiintat???
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 09:24, 7 Ianuarie 2009
Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
Nu sunt încălcate dispoziţiile art. 72 din Codul muncii în cazul în care angajatorul încadreaza persoane pe o anumita perioadă , pe posturi vacante temporar, altele decât posturile desfiintate.
Multumesc domului consilie Elis pentru sustinere, intrucat si eu vad problema in felul urmator. Va rog sa ma combateti daca teoria mea nu este sustinuta legal.
Am specificat foarte clar ca e vorba de un salariat care si-a dat demisia, dupa ce altii au fost preavizati. Pe 05.01.2009 s-au dat preavizurile si pe 06.01.2009 un alt salariat decat cei preavizati si-a dat demisia. Deci la data cand am dat preavizurile nu mai exista niciun loc vacant, iar dupa acea data avem un post vacant.
Codul Muncii specifica in Art. 72. [noi angajări după concedierea colectivă]
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
In situaia prezentata nu s-a infiintat un nou post, dupa concediere, ci este un post vacant prin demisia altui salariat.
Obligatia de notificare exista numai in situatie expres prevazuta de art. 72 alin 2 din codul muncii "În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă"
Ori eu nu ma aflu in situatia aceasta.Postul este vacant din cu totul alt motiv decat cel specificat in art. 72 alin.2 din codul muncii.
Astept urgent si alte opinii!!!!!!!!! Multumesc
Angajatorul...nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati. (daca am concediat consilierii juridici dintr-o firma nu insemna ca nu mai pot sa-mi angajez femeie de serviciu in locul celei pe care n-am concediat-o eu, ci si-a dat ea demisia).
Ori in speta e vorba de un loc de munca al unui salariat demisionat (nu concediat).

Daca e cazul, salariatii care au fost concediati sunt notificati si reangajati pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior.
Ori, se pare nici unul din cei concediati in speta nu a ocupat locul de munca al celui care l-a lasat liber prin demisie. (sau altfel spus, pe exemplul de mai sus, ar insemna sa notific consilierul juridic pentru al angaja pe post de femeie de serviciu pentru ca fac angajari pe acest post care, de altfel, nu a fost vreodata desfiintat).

Cam asa vad eu lucrurile.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
D-ra Romascanu, multumesc pentru argumente.
Personal incerc sa-mi conving colegii ca pe un post vacantat prin demisia unui salariat, altul decat cei concediati, demisie inaintata dupa preavizare, pot angaja o alta persoana decat cei concediati.
Consider acest lucru tocmai pentru ca, nu ne aflam in situatia specificata de art 72 alin 1"incadrare pe locurile de munca ale salariatilor concediati". in situatia mentionata de art 72 alin 2 respectiv "reluarea activitatii care a dus la concediere".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)