avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala-angajari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala-angajari

Buna ziua,
daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte posturi ?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 18:13, 11 Mai 2009
Depinde de motivul concedierii ... daca motivul este restructurarea nu se mai pot face angajari, daca motivul este incompetenta, evident ca se pot face reangajari.
s-au facut disponibilizari din motive economice
1. In cazul disponibilizarilor individual nu se "blocheaza" posturile. Se pot face angajari imediat pe posturile respective sau pe alte posturi.
2. Concedierile colective si procedura de concediere sunt prevazute de art.68-72 din Codul muncii:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Daca angajatorul reangajeaza pe aceleasi posturi pe cei care au fost comncediati, nu inseamna ca este obligat sa acorde si acelasi salariu avut anterior pe un post.
E corect ce zic?
grace_r:
E corect!
Dar de unde sa stie cel angajat cat a avut predecesorul sau?!

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)
Cand pot face angajari cflori2002 cflori2002 buna ziua, daca am facut disponibilizari, nu concedieri colective, mai pot face angajari pe posturile disponibilizate ? dar pe alte posturi ? sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajari dupa concediere pt motive ce nu tin de persoana salariatului monik monik in cazul in care se concediaza un salariat pt motive neimputabile lui, exista vreo prevedere legala care spune ca angajatorul nu poata angaja noi persoane in ... (vezi toată discuția)