avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere in natura????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere in natura????

Daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebare, va multumesc anticipat.

- Am obtinut custodia copilului, s-a fixat plata pensiei de intretinere de catre tata in valoare de x lei/luna (suma fixa)
- Acum dupa 2 ani, am aflat din surse sigure, ca venitul net al tatalui s-a marit.
As vrea sa-l dau in judecata pt marirea pensiei si totodata pt a nu mai face actiune de marire din 2 in 2 ani, sa cer procent din salariul net.
Intrebare!!!

Ce sanse am ca instanta sa acorde plata pensiei de intretinere in bani ci nu in natura. (Tatal vrea sa dea pensia in natura, adica sa-i cumpere el copilului ce crede el ca ii trebuie).
Cu ce argumente ar trebui sa vin eu ca sa nu-i aprobe plata pensiei in natura?

Inca odata, va multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:39, 2 Iulie 2012
pensia de intretinere minor se acorda conform legii calculata la venitul tatalui. ceea ce crede un parinte nu constituie argument juridic., deci nu i se va lua in consideratie o astfel de cerere. El este obligat la o plata de 25% din venit. Daca el considera ca trebuie sa-i cumpere ceva o face pentru ca doreste nicidecum ca plata intretinere-
De credeti @ eclair ca nu i se va lua in considerare o astfel de cerere, cat avem prevazut in lege ca se executa in natura si doar daca nu intelege sa contribuie de bunavoie, in bani?

Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
(2) Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani
(3) Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere. Dispozițiile art. 529 alin. (2) și (3) rămân aplicabile.
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

@voinea, numai dvs puteti sti ce argumente puteti aduce in sprijinul cerintei dvs de a fi achitata in bani.
Poate nu contribuie constant, poate a dovedit ca a cumparat copiilor lucruri inutile/ lucruri de care copiii nu s-a putut folosi etc. Incercati sa argumentati dvs cum puteti si avocata dvs , sa redacteze cererea
suma cuvenita, si practica instantelor o dovedeste se stabileste in bani iar acestia se opresc in baza sentintei din salariu, pensie etc. in toti anii de exercitare a profesiei si as zice cu modestia cuvenita ca nu sunt chiar putini nu am intalnit o situatie in care instanta sa stabileasca pensia de intretinere la modul " 2 tricouri, o pereche de papuci si 3 caiete" etc. sau sa stabileasca cantitatea de alimente care trebuie aduse, cum zilnic, saptamanal, lunar.
Probabil tatal copilului doreste sa se achita de obligatie in natura, pentru ca nu cumva sa beneficiati dvs. de acesti bani (multi parati gandesc astfel, ca mamele se bucura, de fapt, de banii lor!).

In principiu, dupa ce pensia se stabileste in bani de catre instanta de judecata,consider ca judecatorul poate dispune ca executarea obligatiei sa se faca partia/total in natura, in limita acelei sume, daca partile se inteleg cu privire la acest lucru sau, de exemplu, daca paratul doreste sa suporte plata medicamentelor necesare tratarii unei boli cronice a copilului sau sa plateasca taxele scolare.

Multumesc pentru raspuns.
De cand e in vigoare noul cod nu ati intalnit cazuri in care pensia s-a stabilit in natura ?
Se stabileste plata pensiei in natura, numai cand exista intelegere intre parinti ?
Nu cred ca instanta va calcula pensie constand in 3 tricouri si 2 caiete, dar tatal se poate angaja sa plateasca el.. antrenament la nu stiu ce sport, meditatie la nu stiu ce.. , rechizite sau mai stiu eu ce, parintii sa isi imaprta cumva cheltuielile, daca se vrea se poate.
Poate pe calea asta, il responsabilizezi si pe celalalt parinte.. nu sa dea 200 de lei si gata, s-a achitat.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)
Custodie minor velu58 velu58 Buna dimineata! in cazul in care se solicita in instanta custodia comuna pentru minor,partea reclamanda nu mai plateste pensie de intretinere? exista o lege ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara daniella28 daniella28 buna ziua,vreau sa intreb la divort se da mamei pensia alimentara,ca tatal spune ca daca el participa la cheltuieli de ce sa dea pensie alimentara? (vezi toată discuția)