avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor inmormintare salariat contractual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor inmormintare salariat contractual

Buna ziua
Un salariat care era angajat la primarie cu contract de munca a decedat .
Poate primaria sa i acorde ajutor de inmormintare ? ce suma ? cadrul legal ?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:46, 29 Iunie 2012
Se poate acorda ajutor de imnormantare conform Legii 263/2010-legea pensiilor, in valoare de 2117 lei (salariul mediu pe economie). Se consemneaza pe certificatul de deces in original faptul ca s-a acordat ajutor de inmormantare , suma se retine din CAS-ul datorat .
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.

Ajutorul de deces este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012. Pentru anul 2012, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.117 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 1059 lei.

Ajutorul de inmormantare se acorda persoanelor, daca clauzele din contractele de munca sau prevederile din legi speciale prevad acordarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare jetli jetli Puteti sa-mi spuneti ce valoare are ajutorul acordat pentru inmormantare ? (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces rin rin Daca un salariat al unei institutuii decedeaza iar mama sa lucreaza in cadrul aceleiasi institutii, conform legii bugetului asigurarilor sociale, mama ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare.. leta2010 leta2010 buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM ... (vezi toată discuția)