avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate COMPANIA DE TELEFONIE MOBILA-EURO vs LEI
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

COMPANIA DE TELEFONIE MOBILA-EURO vs LEI

Buna ziua,

As vrea daca se poate sa imi dati o lamurire ca sa inteleg fenomenul. Luam exemplu o companie de telefonie mobila (Subiectul e vechi probabil) care ofera servicii si produse.

Te duci sa iti achizitionezi o cartela de reincarcare cu 7 euro. Mergi la magazin si ceri o cartela: Vanzatorul te intreaba cu ce valoare doresti 4,5,6, etc euro si tu ii spui 7 euro. La final cand platesti o faci in lei. Euro este calculat la cursul BNR din ziua respectiva plus se adauga TVA. Interesant.

Nr. 1 TVA-ul nu trebuie sa fie inclusa in pretul produsului din cate stiu eu? Atunci cand cumperi un suc tva-ul este inclus in pretul acestuia. De ce trebuie sa plateasca o persoana fizica sau juridica TVA-ul ?
Nr. 2. Avand in vedere faptul ca facem parte din Uniunea Europeana dar euro nu este moneda oficiala a tarii noastre, de ce ni se prezinta costul produsului in euro si nu in lei? (Inteleg eu politica lor de credit in euro dar noi avem lei).


Nr. 3 Daca ni se prezinta costul produsului in euro (chiar daca la final este calculat la valoarea leului plus tva), atunci cand platim cartela: De ce nu accepta plata in euro? Sa zicem ca nu am lei la mine si am fix 7 euro. De ce compania nu accepta aceasta posibilitate de plata in Euro? Odata ce ei iti ofera un produs in euro? Nu este o constrangere asupra consumatorului?

In final de fapt compania este o ''casa de schimb valutar'' care iti vinde 1 euro la valoarea pe care o cred ei. Ca si consumator trebuie sa ai posibilitatea de-a alege. Nu sa fi constrans. Probabil imi veti spune: Nu esti obligat sa iti iei cartela de la ei sau orice alta firma. Atunci nu mai vorbim la telefon:).
Nu sunt cateva incalcari de legi aici (desi, dupa cum functioneaza sistemul se pare ca, totul merge legal sau ''legal''.


Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:40, 17 Iulie 2012
Aveti voie sa afisati preturile in euro pentru ca nu exista nicio dispozitie legala care sa interzica asta. Trebuie doar sa fie precizat care este cursul de referinta (de ex. cursul BNR).

Ca sa afisati si pretul in lei trebuie sa aveti grija sa il inlocuiti zilnic, insa repet, nu exista inca dispozitie clara in privinta monedei in care trebuie afisate preturile; doar incasarile se pot face numai in lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaos comercial la produse oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Astazi dimineata am vrut sa cumpar o cartela Orange PrePay de 7 Euro de la un magazin alimentar care avea posibilitatea sa incaseze cval ... (vezi toată discuția)
Dubla colectare a tva? gheorghemaria gheorghemaria achizitionez un serviciu on-line prin plata prin sms. la achizitionarea acelui credit pentru sms eu platesc tva aferent lui societatii de telefonie. la ... (vezi toată discuția)
Vanzare la distanta? Kozan Erika Kozan Erika Firma avand ca obiect de activitate vanzare prin internet doreste sa livreze produse catre persoane fizice din UE.Factura in ce moneda se va emite?Care sunt ... (vezi toată discuția)