avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul meu la proprietate ca successor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul meu la proprietate ca successor

Tatal meu a decedat recent , 3 zile in urma si fratele meu doreste sa locuiasca cu mama sa aiba grija de ea fiind divortat, si doreste sa ia in stapanire proprietatea, apartamentul parintilor mei, el fiind preferatul mamei, iar eu al tatalui meu.
Tata a dorit ca apartamentul sa fie 1/2 la cei care mostenesc adica eu si fratele meu. Pana sa moara eu am ajutat parintii cat am putut finaciar si am cauta sa le asigur comfort de viata, dar dupa ce fratele meu a vazut ca tata se duce s-a grabit sa intre in posesia banilor economisiti de ei si acuma vrea sa o puna pe mama sa semneze la vanzarea apartamentului el pretinziand ca are grija ei.
In acest caz eu ca mostenitor ce ar trebui sa fac ori ce proceduri sunt legale? Sa deschid act succesoral? nu stiu cum ar trebui procedat?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Maria Dobozi , Consilier juridic 12:45, 2 Iulie 2012
Vă prezentaţi la un birou notarial de la locul unde defunctul dvs. tată a avut ultimul domiciliu şi daţi declaraţie de acceptare a succesiunii, dacă doriţi să vă însuşiţi calitatea de succesibil . Acest demers trebuie făcut în temen de 1 an de la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Apoi poate avea loc dezbaterea succesorală la notar, unde îi chemaţ şi pe ceilalţi succesibili ( mama şi fratele dvs.). Dacă ei nu doresc să dezbateţi succesiunea, nu se va putea dezbate la notar , ci va trebui să vă adresaţi instantei de judecată.
Trebuie deschisa succesiunea dupa tatal decedat la un notar public.Conform codului civil mosteniea se imparte in felul urmator: mama ca sot supravietuitor are 1/4 din mostenire iar copiii decedatului 3/4 care se imparte in mod egal. Mama mai are un drept temporar de locuit asupra casei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ANAMARIA11 ANAMARIA11 IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
Probleme de mostenire leusan leusan Tatal meu a decedat.Are un certificat de mostenitor dupa tatal lor(bunicul) impreuna cu fratii sai , si mama sa pe cote parti ,fara a fi iesiti din ... (vezi toată discuția)