avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitul si amenzile decedatului
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitul si amenzile decedatului

Buna ziua,

Socrul meu a decedat acum aproximativ 50 de zile.
Are o masina pe numele lui si interesandu-ma la Administratia locala de taxe si impozite ar avea acolo de platit mai multe amenzi si impozite restante de foarte mult timp, toate adunate fac cca 3500 ron, va rog sa imi spuneti... aceste taxe trebuiesc platite de copii lui sau se sterg pur si simplu din evidenta avand in vedere ca este decedat?
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 16:46, 2 Iulie 2012
Impozitele si taxele mai putin amenzile trebuie platite de succesori, conform codului de procedura fiscala :

Art. 29: Drepturile şi obligaţiile succesorilor
(1)Drepturile şi obligaţiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului în condiţiile dreptului comun.
(2)Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazul obligaţiei de plată a sumelor ce reprezintă amenzi aplicate, potrivit legii, debitorului persoană fizică.

In cazul persoanelor decedate, obligatiile datorate de acesta se sting in conditiile in care nu exista mostenitori sau exista dar nu au acceptat succesiunea :
art176, alin 5 din codul de procedura fiscala
(5)Dacă la sfârşitul perioadei de prescripţie nu se constată dobândirea unor bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare vor proceda la scăderea creanţelor fiscale din evidenţa analitică pe plătitor, potrivit art. 134. Scăderea se face şi în cursul perioadei de prescripţie în cazul debitorilor, persoane fizice, decedaţi sau dispăruţi, pentru care nu există moştenitori care au acceptat succesiunea.

[ link extern ]
In cazul amenzilor trebuie sa faceti dovada decesului, mergeti la impozite si taxe cu copie dupa certificatul de deces, faceti o cerere, in mod normal amenzile se scad dupa rol. Impozitul auto, intra in sarcina mostenitorilor decedatului. Aveti posibilitatea sa faceti succesiune dupa bunul detinut de decedat, certificatul fiscal in acest caz se elibereaza cu datorii, urmand ca atat bunul, cat si datoriile sa fie impartite intre mostenitorii decedatului. In cazul in care masina a fost instrainata de decedat, faceti dovada cu copie dupa contractul de vanz-cumparare, urmand sa fie scazut de la impozit cu data vanzarii. :)
care este perioada de prescriptie? Adica daca nu fac succesiunea taxele se sting dar in cat timp? Si....dupa ce se sting se mai poate face succesiunea?
Scuze, nu mi-a aparut ca deja a raspuns @ carmen010119. Termenul de prescriptie este de 5 ani, dar daca a fost somat sa zicem in cel de al cincilea an, asta inseamna ca mai adunati inca 5 ani, pe urma daca este declarat insolvabil, mai adaugati inca cinci ani, in mod normal dupa ce este somat, v-a instiinteaza acasa, cand este declarat insolvabil, sunt instiintati mostenitorii. Mai bine achitati, pt ca majorariile cresc, uneori depasesc debitul anual, depinde cat de vechii sunt.
pai deja in momentul de fata taxele si impozitele sunt de 650 ron iar penalizarile pentr4u ele sunt de aprox 1150 ron :(

Alte discuții în legătură

Despre insolvabilitatea persoanelor fizice DungaciuG DungaciuG As dori precizari cu trimiteri la acte normative despre eventualitatea insolvabilitatii unor persoane fizice privind taxele si impozitele locale.In legislatie ... (vezi toată discuția)
Scadere debite ukzspan ukzspan Daca un om a decedat si are amenzi neachitate, acestea se scad pe baza certificatului de deces. Va rog unde scrie treaba aceasta (in afara de art. 176 ... (vezi toată discuția)
Decedati BOND13 BOND13 La un contribuabil decedat, care are bunuri pe numele sau cum se scad amenzile contraventionale existente la primaria de domiciliu? (vezi toată discuția)