avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Despre insolvabilitatea persoanelor fizice
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Despre insolvabilitatea persoanelor fizice

As dori precizari cu trimiteri la acte normative despre eventualitatea insolvabilitatii
unor persoane fizice privind taxele si impozitele locale.In legislatie am gasit doar precizari ale autoritatilor fiscale (ANAF).
Pun intrebarea deoarece am constatat ca o primarie (consiliu local) au dispus prin HCL sa "declare" insolvabili un numar de cetateni pentru impozite pe imobile,si terenuri respectivi amenzi de circulatie.
Interesul este electoral al primarului pentru ca astfel "insolvabilii" primesc indemnizatii sociale la care nu ar fi avut dreptul daca erau datornici cu taxele locale.
Apreciez ca este un abuz si consilierii si primarul sa-i plateasca din banii lor pentru interesul electoral.
Astep opinii, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:39, 10 Aprilie 2015
C.proc.fisc.
Art. 176 Insolvabilitatea
(1) În sensul prezentului cod, este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.

(2) Pentru creanţele fiscale ale debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile, conducătorul organului de executare dispune scoaterea creanţei din evidenţa curentă şi trecerea ei într-o evidenţă separată.

(3) În cazul debitorilor prevăzuţi la alin. (2), prin excepţie de la dispoziţiile art. 148 alin. (3), executarea silită se întrerupe. Organele fiscale au obligaţia ca cel puţin o dată pe an să efectueze o investigaţie asupra stării acestor contribuabili, care nu constituie acte de executare silită.

(4) În cazurile în care se constată că debitorii au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, organele de executare vor lua măsurile necesare de trecere din evidenţă separată în evidenţa curentă şi de executare silită.

(5) Dacă la sfârşitul perioadei de prescripţie nu se constată dobândirea unor bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare vor proceda la scăderea creanţelor fiscale din evidenţa analitică pe plătitor, potrivit art. 134. Scăderea se face şi în cursul perioadei de prescripţie în cazul debitorilor, persoane fizice, decedaţi sau dispăruţi, pentru care nu există moştenitori care au acceptat succesiunea.

(6) Creanţele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii, se scad din evidenţa analitică pe plătitor după radiere, indiferent dacă s-a atras sau nu răspunderea altor persoane pentru plata obligaţiilor fiscale, în condiţiile legii.

Ordinul MMFPS nr. 539/2009 stabileste procedura privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, conform prevederilor art. 176 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa unei firme lore42 lore42 Buna ziua Am o firma care este fara activitate iar acum este in insolventa.Intrebarea mea este ce datori poate sa aiba o asemenea firma? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie silvyuk silvyuk Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea problema: sunt somat (ca si persoana fizica ) de catre primarie sa ma prezint pentru achitarea unei amenzi din 2005 ... (vezi toată discuția)
Datorii la buget vechi , executare silita pynu pynu Buna ziua , Va descriu ma jos urmatoarea speta : Mama mea detine o firma de contabilitate care a acumulat de-alungul timpului datorii la fisc de aproximativ ... (vezi toată discuția)