avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... discriminare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

discriminare

Buna ziua,
Am nevoie de consiliere juridica pentru urmatoarea problema:
Sunt angajat in functia de lucrator gestionar intr-o importanta companie din tara. Pentru punctul lucru in care imi desfasor activitatea, nivelul salarial este mai mic cu aproximativ 30% fata de celelalte. puncte de lucru. Cunosc acest fapt deoarece am fost detasat in doua astfel de locatii. Nivelul de munca si fisa postului sunt aceleasi pentru aceste locatii, dar salariul difera. In Regulamentul de Ordine Interna an descoperit urmatoarele articole:

1.5.4. Drepturile salariatului
Art. 46. Salariatul are urmatoarele drepturi
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;


Art.69. In vederea asigurarii indeplinirii dispozitiilor de principiu cuprinse in Legea Nr. 53/2003 - Codul Muncii, Legea Nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si Ordonanta Nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare potrivit carora trebuie eliminata orice forma de discriminare directa sau indirecta fata de salariati, bazata pe sex, orientare sexuala, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, opinie politica, origine sociala, handicap, apartenenta sindicala, se va asigura de catre Departamentul Resurse Umane o legatura permanenta cu toti salariatii pentru prevenirea sau, dupa caz, inlaturarea unor astfel de cazuri.

Art. 70. Salariatii, individual sau in grup, se pot adresa cu sesizari Departamentului Resurse Umane ori de cate ori exista premise ca se petrec astfel de fapte. Departamentului Resurse Umane are obligatia de a lua toate masurile prevazute de Legea Nr. 53/2003 - Codul Muncii,republicat, pentru a asigura un climat normal al muncii.


Art. 72. In egala masura, sesizarile pot cuprinde si unele aspecte legate de discriminarile care au ca efect acordarea unor salarii inechitabile. Diferentierea salariala bazata pe incadrarea in functii diferite, pe atributii de serviciu diferentiate precum si de competenta profesionala, nu constituie discriminare.

Art. 73. Prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca se intelege accesul nediscriminatoriu la:

b. venituri egale pentru munca de valoare egala;

Art. 74. Este interzisa discriminarea unei persoane pentru motivul ca apartine unei anumite rase, nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a acesteia, in cadrul raportului de munca.

Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt urmatoarele:
1.In conditiile date sunt sanse ca in cazul unei sesizari trimise dep. Resurse Umane, salariile din punctul de lucru sa fie aduse la nivelul celorlalte?
2.Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ozd_82 , utilizator 17:35, 2 Iulie 2012
Chiar daca trimiteti sesizarea la Dep.r.U., aceasta va fi solutionata de catre conducere si cred ca veti primi un raspuns ..care poate fi favorabil sau nefavorabil solicitarii dvs.

Parerea mea este ca va puteti prevala de acest drept si incercarea moarte n-are.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare: se poate incadra aceasta situatie la vreun tip de discriminare si daca da la care?
Legea nr.202/2002:
Art. 7 (1) Prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca se intelege accesul nediscriminatoriu la:
....
c) venituri egale pentru munca de valoare egala;
....
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un interviu matkat07 matkat07 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu articolul din legislatia romana care se refera la intrebarile interzise la un interviu. Am cautat, dar nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, In urma cu cateva zile am avut 2 controale de la Inspectia Muncii: unul pe protectia muncii si altul pe resurse umane. La cel de resurse umane ni ... (vezi toată discuția)
Protectie legala impotriva discriminarii la locul de munca pe criterii de identitate de gen / orientare sexuala kayra-nuray kayra-nuray Bună ziua, Sunt o persoană transgender male-to-female și aș dori să știu în ce conditii pot divulga identitatea mea de gen angajatorului, dacă îmi ... (vezi toată discuția)