Un SRL cu asociat unic a avut suspendata activitatea pe 3 ani respectiv pana in iunie 2012.Pe perioada suspendarii i s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA.La expirarea suspendarii administratorul a decis dizolvarea societatii si a facut demersurile necesare la ONRC.Intrebarea mea e urmatoarea: cum se efectueaza operatiunile de lichidare ( are ceva stocuri de materiale si produse finite si un echipament) avand in vedere ca are codul de TVA anulat?Am intrebat la finante si mi s-a spus ca datorita faptului ca firma nu si-a reluat activitatea , ea apare tot suspendata si prin urmare nu i se poate activa codul de TVA din oficiu.
Si tot ca si comentariu al celor de la finante : daca firma apare suspendata in continuare cum poate sa vanda stocuri, active?
La reluarea activitatii dupa suspendare, soc va fi inreg in scopuri de tva din oficiu, cf art 153, alin 9.1
"(9^1) Procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA este stabilită prin normele procedurale în vigoare. După anularea înregistrării în scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a)—e), organele fiscale competente înregistrează persoanele impozabile în scopuri de TVA astfel:
a) din oficiu, de la data la care a încetat situația care a condus la anularea înregistrării, pentru situațiile prevăzute la alin. (9) lit. a) și b);"
Oricum, la data suspendarii activitatii (la anularea inreg in scop de tva) trebuia facuta o ajustare a tva dedus pt stocuri si bunuri de capital. La reluarea activitatii (si inreg in scopuri de tva) se face o alta ajustare cf art 148 si 149.
In functie de perioada fiscala dpv al tva, se poate solicita scoaterea din evidenta pers inreg in scop de tva si aplicarea regimului special de scutire cf art 152. De vazut si in acest caz ce ajustari trebuie facute.
Pentru un SRL care se lichideaza voluntar, imi puteti spune cum trebuie intocmit bilantul de lichidare?
Am inchis soldurile din balanta( sunt toate cu 0),am inteles ca se foloseste ca format formularul de bilant de la finele anului trecut,se preiau soldurile la 31.12.2011 in coloana 1, numai ca nedumerirea mea e legata de formularul 20-contul de profit si pierdere din bilant: trebuie trecut in coloana 2 la toate randurile 0 sau se trec rulajele conturilor de venituri si cheltuieli folosite la lichidare? formularul 10 este ok apare cu 0 in coloana 2.
La bilantul de lichidare se completeaza tot bilantul(formular 10, 20,30,40)?