avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Va rog frumos sa-mi aratati si mie un model de demisie fara preaviz . Eu sant pana pe data de 10 . 01 in concediu de maternitate , pentru ca nu am cu cine sa las copilul sant obligata sa imi dau demisia . Sper ca patronul ma va intelege dar , as dori un model de demisie fara preaviz , ca atunci cand merg la unitate sa-i dau cererea si sa pot pleca cat mai repede , binentelesdupa ce vorbesc cu el . Toate modelele de demisie le-am vazut cu articole si preaviz , de aceea va mai rog din nou sa ma sfatui-ti cum sa fac .
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 10:19, 8 Ianuarie 2009
De ce nu incercati sa va inceteze c.i.m. cu acordul ambelor parti - art.55 lit.b C.mun.?
Incetarea c.i.m. prin demisia fara preaviz se poate face in doua situatii :
- art.79 alin.7 C.mun. - Contractul individual de muncă încetează la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
- art.79 alin.8 C.mun. - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Uitati un model de cerere de incetare a c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. :
Domnule Director,
Subsemnata ................, angajat in functia de………… in cadrul societatii XYZ s.r.l, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr………….din data zz/ll/aa, in baza art. 55 lit.b din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, incepand cu data de ......

Va multumesc.

Data: Semnatura
Inbtr-un singur vaz puteti demisiona fara preaviz, potrivit art. 79 alin. 8 C.M. daca angajatorul nu isi indeplineste oblygatiile din contractul de munca. Demisia nu se motiveaza fiind suficienta o simpla instiinatre adresata angatorului
Va multumesc . Mai intreb odata ca sa fiu sigura , daca depun acea cerere nu mai este nevoie sa stau in preaviz 15 zile . Mai am o intrebare , cineva mi-a recomandat sa vorbesc cu patronul si sa demisionez cu art. 129 cm . Mi-a spus ca in 2002 ea asa a demisonat cu art 129 cm si a beneficiat de somas este posibil ?
art. 129 Codul Muncii reglementeaza elaborarea normelor de munca, nu se refera la demisie sau la desfacerea contractului individual de munca.
Calea cea mai simpla pt. dvs. ar fi sa depuneti o cerere de desfacere a contractului de munca in baza art.55 lit.b din CM, dupa modelul oferit mai sus. Daca angjatorul dvs. este de acord, atunci nu se mai pune problema preavizului.
elena69 a scris:

Va multumesc . Mai intreb odata ca sa fiu sigura , daca depun acea cerere nu mai este nevoie sa stau in preaviz 15 zile . Mai am o intrebare , cineva mi-a recomandat sa vorbesc cu patronul si sa demisionez cu art. 129 cm . Mi-a spus ca in 2002 ea asa a demisonat cu art 129 cm si a beneficiat de somas este posibil ?


În 2002 era în vigoare alt cod al muncii (Legea 10/1972), iar articolul menţionat se referea generic la încetarea contractului de muncă: [ link extern ]

Acum e în vigoare Codul muncii din 2003 (Legea 53/2003). La acesta trebuie să vă raportaţi (v. articolul 56 şi următoarele). [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Demisie constantin constantin CINE MA POATE SFATUI CUM POT DEMISIOONA FARA A MAI RESPECTA PREAVIZUL DE 15 ZILE? EXISTA SITUATII? MULTUMESC. (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)