avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul gravidelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul gravidelor

buna ziua,

as dori sa intreb daca e legal ca in cazul concedierilor o femeie ce prezinta de la medic dovada ca este insarcinana sa mai fie concediata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:55, 3 Iulie 2012
Avem art 60 din Codul muncii:[interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
Daca totusi va concediaza adresati-va Inspectoratului Teritorial al Muncii din circumcriptia teritoriala unde isi are sediul compania unde lucrati.
Angajatorului îi este interzis să înceteze raporturile de muncă cu:

• salariatele gravide, din motive care au legătură directă cu starea lor
• cu salariatele care se află în concediu de risc maternal
• cu salariatele care se află în concediu de maternitate
• cu cele care se află în concediu pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, respectiv trei în cazul copiilor cu handicap
• cu salariatele care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani, sau de până la 18 ani în cazul copiilor cu handicap.

Interdicţia se extinde o singură dată cu până la şase luni după revenirea salariatei în unitate.

În cazul în care salariatele consideră că raporturile de muncă au încetat din motive legate de starea lor, ele au dreptul de a contesta în termen de 30 de zile decizia angajatorului. Acţiunea în justiţie este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.

Angajatorul care a încetat raportul de muncă sau de serviciu cu o salariată gravidă, lăuză sau devenită proaspătă mămică, trebuie ca în şapte zile să transmită o copie a comunicării deciziei către salariată, către sindicat sau către reprezentanţii salariaţilor din unitate. Copia trebuie însoţită de documente care să justifice hotărârea luată.
Legea nr. 25/2004
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
corneliabortan, utilizator
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

.....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
..........
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Interdicţia se extinde o singură dată cu până la şase luni după revenirea salariatei în unitate.


Unde este prevazuta aceasta interdictie in cazul mentionat de initiatoarea topicului?
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea insarcinatei ContSters242138 ContSters242138 Buna ziua. Cand poate fi concediata o persoana care a anuntat ca este insarcinata? Care sunt artificiiile? (vezi toată discuția)
Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)