Buna ziua,
Va rog sa ma ajuti sa ma lamuresc in privinta permisului care mi-a fost suspendat pe o perioada de 30 zile pentru o greasala in trafic. Am facut o contestatie in urma careia am pierdut si am primit acasa o citatie prin care trebuia sa predau permisul in termen de 5 zile, daca nu perioada se mai prelungeste cu inca 30 zile. Eu nu am predat permisul in primele 5 zile si nici dupa aceea. In consecinta,rezulta ca am permisul suspendat pe termen de 2 luni. Care este baza legala care ma obliga sa predau permisul la politie pe perioada suspendarii, deoarece eu nu am gasit nimic referitor la asta.
Eu nu am mai circulat din momentul primirii citatiei, dar nici nu am predat permisul si ar trebui ca la sfarsitul lunii sa mi se termine perioada de suspendare.
Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberata fara drept de circulatie, permisul de conducere si copia procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit unitatii de politie prevazuta la alin.(1) în cel mult o zi lucratoare de la data constatarii faptei.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.
Politaiul in loc sa va sperie ca veti primi permisul dupa cateva luni, avea obligatia sa va instiinteze despre art. 212/3 din HG 1391 -RaOUG195.
In situatia prezenta in care v-ati recuperat permisul cu certificat de grefa si sunteti in Belgia, masura suspendarii permisului de conducere se va comunica autoritatilor belgiene care va vor instiinta despre suspendarea permisului si veti efectua perioada de suspendare in Belgia daca pentru fapta savarsita in Romania legislatia belgiana prevede masura suspendarii dreptului de conducere.
In Ro se aplica ptr cei care au permis romanesc si savarsesc o fapta in strainatate:
Art. 213. – (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române si în cazul când titularul permisului de conducere eliberat de catre autoritatea competenta din România a savârsit o fapta pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotarâre, o astfel de masura.
(2) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se aplica pe teritoriul României numai daca pentru fapta savârsita legislatia rutiera româneasca prevede o astfel de masura.
(3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pe teritoriul României nu poate fi mai mare decât cea prevazuta de legislatia rutiera româneasca pentru o fapta asemanatoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se ia în considerare, obligatoriu, perioada cât titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulatie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.