În privinţa persoanelor care sunt asigurate în sistemul public de pensii prin efectul legii şi care, pe cale de consecinţă, sunt obligate să plătească CAS, MFP şi direcţiile generale teritoriale ale finanţelor publice nu au competenţa să se pronunţe. În absolut niciun context, exceptând aberaţiile legislative, actele normative din domeniul fiscal nu pot modifica dispoziţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi pe cele ale HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010. Este ca şi cum ai spune, de exemplu, ca Legea nr. 112/1995 poate fi modificată prin dispoziţiile Codului fiscal.
Persoanele care sunt obligate să plătească CAS sunt persoanele asigurate în sistemul public de pensii prin efectul legii şi sunt prevăzute la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 263/2010. Numai acestea au obligaţia legală să plătească CAS la bugetul asigurărilor sociale de stat. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, singurii care au rămas neintegraţi în sistemul public de pensii sunt avocaţii şi personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, care au sisteme proprii de asigurări sociale şi pensii. Militarii, poliţiştii ş.a.m.d. au fost integraţi în sistemul public de pensii şi, de fapt, acesta a fost scopul principal al adoptării Legii nr. 263/2010 (se regăsesc la art. 6, alin. 1 din lege).
Prin urmare, pentru avocaţi şi pentru personalul clerical asigurarea în sistemul public de pensii rămâne o facultate, aşa cum este şi pentru persoanele care doresc să îşi completeze venitul asigurat. Restul persoanelor care exercită profesii libere sunt prevazute la art. 6, alin. (1), pct. IV lit. c) din Legea nr. 263/2010 sub sintagma "persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice". Acestea sunt asigurate în sistemul public de pensii prin efectul legii şi, pe cale de consecinţă, sunt obligate să plătească CAS la BASS. Art. 22 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 prevede, în mod concret, care sunt persoanele care se încadrează în această categorie.
Art. 22
In categoria "persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice", prevazuta la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din lege, se incadreaza persoanele care exercita profesiuni libere, si anume:
a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament in valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de libera practica;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician in reorganizare si lichidare;
k) persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p) consilier in proprietate industriala;
q) expert criminalist;
r) executor judecatoresc;
s) arhitect;
t) traducator autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare profesii/meserii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Repet, avocaţii şi personalul clerical au fost şi rămân excepţia de la regula obligativităţii plăţii contribuţiei de asigurări sociale la BASS întrucât ei nu sunt asiguraţi în sistemul public de pensii prin efectul legii. Aceştia au rămas cu sistemul propriu de pensii întrucât nu a existat interesul integrării lor în sistemul public de pensii, aşa cum s-a întâmplat în cazul sistemelor militare.
Sistemele neintegrate în sistemul public de pensii nu au cum să fie obligate să plătească CAS la BASS. Cred că acest răspuns îl puteţi primi de la orice casă teritorială de pensii, mai mult sau mai puţin răsărită şi cu sau fără consilier juridic. Această situaţie se poate schimba doar dacă vor fi modificate dispoziţiile art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.