avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurarea sociala de sanatate pentru un tanar de 26 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurarea sociala de sanatate pentru un tanar de 26 de ani

Sunt asigurat la casa OPSNAJ si fiica mea este coasigurat. In curand va implini 26 de ani si desi a terminat facultatea luna trecuta nu are inca un loc de munca deci nu realizeaza venituri.
As vrea sa stiu daca dupa implinirea varstei de 26 ani, in conditiile in care nu lucreaza si nu are venituri, se va mai bucura de calitatea de coasigurat fiind in intretinerea mea. Daca nu, ce trebuie sa fac pentru a o asigura, cat, unde si cum trebuie sa platesc contributia aferenta.
Multumesc,
Marian
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:12, 4 Iulie 2012
1. Trebuie sa incheie un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

@marianoprisi

Fiica dvs. nu a avut si nu are calitatea de coasigurat al dvs. in calitate de parinte,caci copiii si tinerii sunt asigurati pana la varsta de 18 ani si intre 18 si 26 de ani daca continua studiile si nu realizeaza venituri,deci pana acum o luna fiica dvs. a fost asigurata fiind studenta.Chiar daca nu are inca 26 de ani,daca nu mai continua sa studieze nu mai este asigurata.
Ar putea beneficia de somaj indemnizat,in cf. cu prevederile art. 17al(2)lit.a din legea 76/2002:

(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

Somerii indemnizati sunt asigurati la sanatate fara plata contributiei.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat in sistemul public de sanatate dana_preda dana_preda am aproape 27 anisi nu am lucrat niciodata....sunt casatorita,iar sotul meu lucreaza cu carte de munca.....De 2 luni ma chinui sa ma trec pe asigurarea lui de ... (vezi toată discuția)
Coasigurat pe relatia copil - parinti marosan emil marosan emil Sunt angajat pe teritoriul Romania si am toate impozitele platite catre CAS. Mama mea nu este angajata - poate fi coasigurata in Romania pe relatia ... (vezi toată discuția)