avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ?

Buna ziua !

Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie.
Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot din partea fratelui sau decedat.
Nepotul este dezmostenit din motive personale.

In momentul de fata exista un testament din partea doamnei pe numele meu. Insa exista sanse mari ca ea sa decedeze mai repede decat domnul din motive de sanatate.
Daca decedeaza ea mai repede, domnul va fi mostenitorul principal sau eu ?!
1. Daca domnul este mostenitorul – dupa moartea lui, urmatorul mostenitorul devine nepotul lui ?
2. Daca domnul este mostenitorul - este obligat sa transcrie pe numele lui actele?
Sau poate trai in casa cu testamentul doamnei urmand sa fiu eu persoana pe care vom face actele de imobil.
3. Cum s-ar putea face actele inca de acum (cat timp ea mai este in viata), incat doar eu sa fiu mostenitorul, insa ca nici domnul sa nu se simta amenintat ca l-as da afara din casa?!

Sa facem contract de intretinere cu mostenire ?
Sau sa ma adopte ?

Deci intrebarea de baza: cum sa mostenesc eu incat nepotul sa nu-l poata ataca ?
Care este "drumul" cel mai sigur ?

Multumesc pt. ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
szepi1, utilizator
Cel mai recent răspuns: szepi1 , utilizator 15:49, 6 Iulie 2012
Pot ataca testamentul, insa slabe sanse de reusita.. Nu sunt mostenitori rezervatari...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
una din solutii, si poate cea mai lipsita de riscuri ar fi un contract de vanzare cumparare cu clauza "nuda proprieta" adica se vinde cu persoanele respective in casa dv neavand dreptul de a vinde ipoteca cat traiesc. daca adaugati la clauze si un contract de intretinere ( mai ales pentru linistea lor) totul este clar. in acest caz ar fi bine sa aveti la vanzare si certificate medicale ale amandoura ca au discernamant.
Multumesc.
Solutia lui eclair pare cea mai "prietenoasa" pt. ambele parti.
Cautam o solutie in urma caruia sa stea si ei linistiti ca nimeni nu le face rau si pot sa-si traiasca in continuare linistit viata.

Acuma sa vedem daca si notarul va da acordul asupra intocmirii actelor in felul descris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)