avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie medicala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie medicala

Beneficiaz de pensia medicala grad 3,art.114,alin.1 lit.f din legea 263/2010. Care sant conditiile de indeplinit cf.legislatiei pentru a fi angajat salariat si a beneficia de pensie?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:06, 5 Iulie 2012
Pai aveti sau nu aveti pensie de invaliditate, ca nu se intelege din ceea ce ati postat ???

Art.114, alin.(1) lit.f din Legea nr. 263/2010 se refera la suspendarea pensiei de invaliditate gr.III in cazul in care pensionarul se incadreaza in munca cu mai mult de 4 ore/zi.

(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care a intervenit una dintre urmãtoarele cauze:
f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, se regãseşte în una dintre situaţiile prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depãşind jumãtate din programul normal de lucru al locului de muncã respectiv;

Cf.art.69din Legea 263/2010:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
...
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.


Deci,pensionarul de invaliditate gr.III poate presta doar cu cel mult 1/2 din timpul normal de munca,adica max.4 ore/zi.In aceste conditii,poate cumula pensia cu salariul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
Cum se poate constata pe baza caror documente perioada cand pensionarul a fost incadrat in munca cu peste 4ore pe zi si cum se stabileste aceasta pe baza fisei fiscale ? Daca lucreaza mai putn de 15 zile pe luna insa 8 ore pe zi intra in incidenta art. de lege 114 de suspendare a pensiei? Care ar fi modalitatea de a evita acest lucru de catre angajator?
Exista contractul de munca incheiat,care are printre altele are clauza privind durata muncii(8ore,4 ore.2 ore etc) indiferent de cum este repartizat timpul de munca in cursul sapatamanii/lunii...
Deci,pt. a se evita suspendarea pensiei,angajatorul incheie doar un contract de munca part time(partial).cu maxim 4 ore/zi pt. un pensionar de invaliditate gr.III,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar de invaliditate gr.ii, pot obtine venituri din activitatea de pfa? radu99wuu radu99wuu Sunt titular PFA si am contract de colaborare pentru prestari servicii cu o Companie srl. Sunt pensionar cu grad ll de invaliditate. Legea 263/2010 ... (vezi toată discuția)
Drept de munca sorina_h2004 sorina_h2004 BUNA ZIUA, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu pensie de boala grd II fara drept de munca poate obtine drept de munca program redus(1-2 h) fara sa-i ... (vezi toată discuția)
Se poate cumula pensia de invaliditate cu salariul? monik monik buna ziua. se poate cumula pensia in urma pensionarii pe caz de boala cu salariul? stiu ca pensionarii pe caz de boala pot lucra max 4 ore/zi cu carte de ... (vezi toată discuția)