avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cadou craciun: tichete cadou si bani
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cadou craciun: tichete cadou si bani

Buna ziua,

Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor in valoare totala de 400 ron / pers., (total 10 angajati = 4.000 ron), astfel:
1. tichete cadou în valoare de 200 ron/pers. Intrebarea mea este: se ia in considerare plafonul maxim de 150 ron / pers iar diferenta se impoziteaza cu 16% platibil de catre unitate (fara cas, cass, somat, etc) sau se ia in considerare numai procentul de 2% cheltuieli sociale din fondul de salarii pentru suma de 2000 ron (unitatea se incadreaza in acest procent) deci suma de 2000 roon este deductibil in totalitate.
2. bani prin virament bancar in contul anagajatilor in valoare de 200 ron / pers. Aceasta suma oricum se trece pe statul de plata. Intrebarea mea este: dupa aceasta suma se platesc toate contributiile aferente salariilor, sau se plateste doar 16% impozit salar sau nu se plateste nimic deoarece unitatea se incadreaza procentul de 2% cheltuieli sociale din fond salarii. Perioada ce trebuie luata in calcul la fondul de salarii este: decembrie 2007 - noiembrie 2008 sau anul fiscal 2007?

A se lua in considerare ca suma totala acordata unui angajat este de 400 ron.

Multumesc pentru ajutor
Matyas Sarolta
Cel mai recent răspuns: gamalie , utilizator 23:21, 22 Decembrie 2009
Aveti raspunsul in articolele postate de dvs."Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, .....cadoul oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus....". "Persoana", despre care vorbeste legiuitorul, este copilul si angajata, adica beneficiarii cadourilor. Acelasi lucru il spun si normele metodologice "cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor". Cum am spus, ar fi cel putin lipsit de etica, daca nu discriminatoriu, sa oferi aceeasi suma si pentru un copil si pentru zece. Observati ca toate facilitatile fac referire la persoana ca entitate nu la grupuri de persoane. Suntem totusi tratati individual nu en-gross! :(
@gamalie>
cred ca aveti dreptate desi nu va fi tocmai usor sa sustineti punctul de vedere in fata organului fiscal.
eu am primit bonuri cadou in valoare de 450 ron drept "prima de craciun". Firma plateste impozit? Eu platesc impozit?

Multumesc,
Fiscul stie clar acest lucru, ma indoiesc sa mai aiba cineva probleme cu mult dezbatutele tichete de masa. Daca totusi se intampla, o simpla adresa la finante rezolva problema.
Dl. Sorin00, dvs. platiti impozitul dar este obligatia angajatorului sa calculeze si sa retina taxele datorate. Daca doriti totusi sa va lamuriti, ii puteti intreba pe cei de la salarizare daca suma este neta sau bruta. Daca este neta, insemna ca deja au facut-o, daca este bruta, o vor face cand primiti lichidarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou vornicuelena vornicuelena Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa carpaho carpaho Daca o societate a dat ca si cadou tichete cadou in valoare de 150 lei pentru sarbatorile de iarna se impoziteaza? (vezi toată discuția)