avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

avem o femeie de serviciu nascuta la data de 02.09.1954 si care din 01.08.2011, pana la 01.07.2012 este in concediu medical. poate obtine vreun fel de pensie ? nu mai poate fizic lucra. are un stagiu de cotizare de 28 ani si 01 luni
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
scoalanr1comanesti, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:59, 5 Iulie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1954 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 8 luni.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta in iulie 2014.

3. Ar putea beneficia de pensie anticipata partiala, oricand de acum inainte, daca ar avea un stagiu de cotizare de 29 de ani si 8 luni.

4. Sa incerce o pensionare pentru invaliditate:
- Poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
- Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar sa inceapa cu o vizita la medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata sincaalina sincaalina Buna ziua! Am o colega care ar dori sa se pensioneze anticipat dar nu cunoaste conditiile in care o poate face si nici procentul de penalizare . Este nascuta ... (vezi toată discuția)
Pensie ionescumarinescu ionescumarinescu Ma numesc stefan si am varsta de 59 de ani .Am ani lucrati 42 de ani 2 luni si 23 de zile am fost dat in somaj care s a terminat si acum incec sa ma ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie Luca Florentina Luca Florentina Buna ziua, sun nascuta in mai 1954, am 3 copii, facultate la zi 3ani, si o vechime in munca de 15 ani. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat. Va ... (vezi toată discuția)