avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua! Imi poate da cineva niste raspunsuri?
In cazul in care al doilea copil se naste la cateva zile dupa ce primul implineste doi ani, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate si apoi indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil? Ce venituri se iau in calcul: indemnizatia pentru cresterea primului copil, sau salariile din anul anterior nasterii primului copil? Va rog sa imi indicati si articolul de lege pe care se bazeaza raspunsul.
In situatia in care al doilea copil se naste la o zi dupa ce primul implineste doi ani ( de exemplu, primul implineste 2 ani in 18 iulie, iar al doilea se naste in 19 iulie), pot trece direct din CCC1 in CCC2 si atunci indemnizatia sa ramana aceeasi, sau trebuie facut alt dosar si recalculata indemnizatia?
Inca o intrebare: Din aceasta luna se majoreaza indemnizatia pentru cresterea copilului? Daca raspunsul e da, s-ar aplica aceasta majorare si in cazul in care as trece direct din CCC1 in CCC2?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MariaLL , utilizator 14:21, 6 Iulie 2012
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;


Dupa nasterea celui de la doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pana ce al doilea copil va implini 1 an sau 2 ani, depinde cum doriti.:)
Dupa ce aveti decizia angajatorului de prelungire a suspendarii CIM mergeti la Primarie (unde a depus actele pentru CCC1) si completati o cerere de prelungire a CCC1 cu CCC2.
Indemnizatia pentru CCC2 este egala cu cea pentru CCC1.
OUG 111/2010
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului nataliaz nataliaz Buna ziua, ma aflu in concediul de crestere copil pana in septembrie 2012. In luna august, cel tarziu, trebuie sa nasc cel de-al doilea copil. Cum se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil folette folette Tocmai ce am revenit la munca dupa 2 ani in care m-am aflat in concediu de ingrijire si crestere copil. Am fost sub incidenta vechii legi. Am aflat saptamana ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie pentru al treilea an de ccc pentru copilul cu hadicap miruna_ion miruna_ion Buna ziua, am demarat procedurile pentru obtinerea celui de al treilea an de CCC dar am o nedumerire. Care va fi cuantumul indemnizatiei? 1200 cum am in ... (vezi toată discuția)