avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE ANTICIPATA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE ANTICIPATA

Buna ziua,
as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la pensie anticipat , si ce inseamna pensie anticipata partiala?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: dinua , utilizator 10:24, 6 Iulie 2012
EXTRAS DIN legea 263 din 2010
Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare Reducerea varstei standard de pensionare cu:
realizat in conditii Ani Luni
deosebite
(ani impliniti)



6 1 —
8 1 6
10 2 —
12 2 6
14 3 —
16 3 6
18 4 —
20 4 6

Potrivit acestui articol, puteti beneficia de pensie prin reducerea varstei standard de pensionare care este 65 ani cu 4 ani si 6 luni , deci la 60 de ani si 6 luni. Indepliniti conditia de stagiu de cotizare pentru a beneficia de reducerea varstei .Conditia este sa fi lucrat in conditii de grupa de munca in program de 100%

2 - Pensia anticipata
Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Art. 63
La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
Nu puteti sa optati pentru acet tip de pensie in prezent pentru ca nu indepliniti cele doua conditrii , respectiv de varsta si de stagiu de cotizare

3 - Pensia anticipata partiala
Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(
Art. 66
La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

La stabilirea pensiei anticipate si anticipate partial nu se iau in calcul perioadele asimilate cum ar fi armata, facultatea curs zi. Aceste perioade se valorifica la indeplinirea conditiei de varsta standard'
In plus, va spun ca nu puteti beneficia in acelasi timp de reducerea varstei standard de pensionare ca urmare a lucrului desfasurat in conditii de grupa de munca cu reducerea care se acorda pentru pensie anticipata sau anticipata partiala
MULTUMESC FRUMOS

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la 60 ani ? manea_laura manea_laura Buna ziua, Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare anticipata partiala lasere99 lasere99 Va rog sa-mi raspundeti daca la o cerere de pensionare anticipata partiala cu urmatoarele date: Data nastere: 12.06.1950; barbat; stagiu total de cotizare: ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bettyca bettyca Buna ziua, Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat ... (vezi toată discuția)