avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere de pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere de pensionare anticipata partiala

Va rog sa-mi raspundeti daca la o cerere de pensionare anticipata partiala cu urmatoarele date:
Data nastere: 12.06.1950; barbat; stagiu total de cotizare: 37 ani si 2 luni din care, 3 ani si 10 luni (in perioada 1995-1998) am fost incadrat ca ofiter in Ministerul de Interne si avand o adeverinta cu grupa I de munca, este corect sa se aplice o penalizare de 0,75% DOAR pentru lunile ramase de la data aprobarii cererii pana la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta (decembrie 2013) beneficiind de reducerea de 1 an si 6 luni a varstei standard de pensionare ?
Am vazut ca in conformitate cu Legea nr. 263/2010, art. 55 (1),lit. b), Tabelul nr. 2, pentru 3 ani stagiu de cotizare realizati in grupa I de munca (conditii speciale) se acorda 1 an si 6 luni reducere a varstei standard de pensionare.
SAU, in nota functionarilor care “sunt prea putini si lucreaza cu multe greseli” ma pot astepta sa se aplice o penalizare pentru TOATE lunile care mai sunt pana la implinirea varstei de 65 de ani ?!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:43, 27 Iulie 2013
Penalizarea va fi calculata pentru toate lunile pana la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si va fi mentinuta la valoarea calculata initial pana la transformarea pensiei anticipate partiale in pensie limita de varsta.

Legea nr.263/2010:
ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.
ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala ContSters295942 ContSters295942 Buna ziua Sunt femeie nascuta in 23noiembrie 1957 am 26de ani lucrati pina in 2011din care 13 ani grupa a 2-a va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si salarii compensatorii Mihai90 Mihai90 Buna ziua, Se fac disponibiliazari la mama la munca iar cei care au varsta pentru pensionare anticipata ii scoate la pensie si le dau salarii ... (vezi toată discuția)