avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum apa calda/rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum apa calda/rece

Va rog sa imi spuenti cum trebui sa incasam apa calda si rece.
in acest moment, administratorul face totalul pe consumul din apartament si ii rezulta un consum.
Apoi face totalul pe valoarea din factura (apa rece+apa canal+ape pluviale) si rezultatul il imparte la consumul de apa rece (metri cubi) de pe factura. Ii rezulta pretul pe metrul cub de apa. In situatia pe apartament (care intra in calculul intretinerii) inmulteste pretul cu valoarea rezultata din citirea apometrului.
Insa consumul rezultat din citirea apometrelor este mai mare decat consumul de pe factura. Este corect asa? Practic incaseaza o valoare mai mare decat cea din factura.
Situatia este similara si pentru apa calda
De obicei se intampla invers,consumul facturat de furnizor este mai mare decat suma consumurilor declarate de proprietari. In cazul dvs.normal ar fi sa imparta suma din factura la total consum declarat de proprietari si iese un pret mai mic pe metru cub de apa decat cel din factura si apoi inmulteste pretul pe metru cub cu consumul fiecaruia.
La fel m-am gandit si eu, insa administratorul spune ca legea prevede sa existe 3-5 mc in plus fata de factura. Binainteles, nu i-a spus care lege.
Stiti de existenta undei asemenea legi?
Daca el aduna prin listele de plata mai multi bani pentru apa si plateste mai putin,diferenta cum o justifica in contabilitate,sau acolo e o mare "varza" ?

In cazul dvs.normal ar fi sa imparta suma din factura la total consum declarat de proprietari si iese un pret mai mic pe metru cub de apa decat cel din factura si apoi inmulteste pretul pe metru cub cu consumul fiecaruia.

S-a facut un obicei de a recalcula metrul cub de apa prin tot felul de metodologii inventate. "Ca sa dea bine din pix". Pretul unui metru cub de apa este FIX, si se calculeaza intr-un singur mod, nu trebuie ajustat in functie de consumurile date, pierderi sau mai stiu eu ce. De regula se recurge la astfel de practici pentru ca unii au o viziune gresita asupra modului de caclul corect, sau li se par mai simple calculele.Or fi ele mai simple( nu cu mult) insa este gresit !
Deci domnilor administratori, lasati pretul unui metru cub de apa asa cum e.


@Decs.
Este corect cum procedeaza administratorul.
Si daca suma consumurilor e mai mare decat totalul de pe factura care e problema ?
Diferenta aia de bani oricum nu dispare in neant. Va ingrijoreaza faptul ca ii baga administratorul in buzunar sau care e sursa nelinistii ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
grandanat, utilizator
Da, nu-mi este clar ce face cu diferenta. Nu ii regasesc nicaieri.
Daca este corecta aceasta modalitate de calcul, unde ar trebui sa se regaseasca sumele incasate in plus?
Pe de alta parte, am vrut sa ma asigur ca este o lege care sa spuna ca trebuie sa incasam 3-5 mc in plus fata de factura asa cum sustine administratorul

Alte discuții în legătură

Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)