avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie la P/V intocmit in lipsa partii invinuite
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie la P/V intocmit in lipsa partii invinuite

Buna ziua !
Revin pe forum cu urmatoarea problema .
Camion oprit pentru control , de catre ISCTR , soferul prezinta urmatoarele documente : avize marfa , CMR , diagrame ,etc.
CMR- ul prezentat de catre sofer in 2 exemplare identice ca si forma + continut , este completat corespunzator , fiecare exemplar in parte, in original si stampilat ( locul incarcarii / locul descarcarii , felul marfii , cantitate , nume sofer , numar camion , data calendaristica , stampile.)
In urma controlului , agentul controlor ii spune soferului , ca nu e valabil CMR-ul prezentat deoarece nu este in format autocopiant .......si drept urmare face mentiune pe diagrama tahograf " lipsa document transport " pe care o si semneaza + stampileaza.
Mentionez ca , CMR pe care l-a prezentat soferul era identic ca si forma + continut de rubrici cu cel standard /autocopiant . Atata tot ca din motive economice , am preferat sa copiez si apoi sa listez pe calculator aceste formulare CMR-uri , sa scrie soferul de 2 ori acelasi lucru ...decat sa iau CMR autocopiant de la diverse tipografii/ papetarii.
Dupa aproape 6 luni , primim prin curier , P/V intocmit in lipsa , deci nu am putut face obiectiuni , de ex . mai ales la afirmatia agentului ca soferul in momentul controlului nu a prezentat agentului decat avizele marfii. Lucru neadevarat. Mi-e teama ca datorita acelei afirmatii ale agentului , va trebui sa demonstrez instantei ca soferul avea macar si acel CMR in format copie , pana sa ajungem sa " judecam " daca e ok in copie (cum avea soferul ) sau trebuie autocopiant formularul ( cum solicita agentuL ).
Fapta descrisa si sanctionata cu amenda de 8000 ron este : " lipsa document transport " , conf. HG 69 / 2012 art 4 , pct 57.6
Eu am citit HG , si nu am gasit nicaieri scris ca CMR-ul , trebuie sa fie din X exemplare in forma autocopianta . CMR -ul este un act international , si nici in legea europeana ( am inteles de la cineva ) nu e mentionat.
Imi puteti spune ce sanse am sa castig in instanta ? Sau daca stie cineva , o lege , articol unde scrie ce forma trebuie sa aibe CMR-ul ..../scrisoarea de transport / document transport .
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 10:45, 11 Iulie 2012
Conform Conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele (CMR), semnata la Geneva, la care Romania a aderat prin decretul nr.451 din 20 noiembrie 1972 (valabil si in prezent), publicat in Buletinul Oficial nr.145 din 6 decembrie 1972, denumita in continuare Conventie CMR , scrisoarea de trasura ( scrisoarea de transport CMR) este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator. Primul exemplar se remite expeditorului, al doilea insoteste marfa, iar al treilea se retine de transportator.

din cite stiu, nu exista obligativitatea exemplarelor autocopiative si nici nu sunt documente cu regim special.

depuneti contestatie in 15 zile si sa aveti grija ca soferul sa fie chemat martor la instanta. ca sa aveti sanse de a cistiga procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisori de transport marisebas speed marisebas speed Ini poate spune cineva ce regim au scrisorile de transport si in ce registre se inregistreaza (vezi toată discuția)
C.m.r. DOBRE CRISTINA DOBRE CRISTINA Buna ziua. Societatea la care lucrez trebuie sa livreze in Bulgaria niste produse. Am inteles ca este necesar intocmirea unui C.M.R. Se poate sa ma ajutati ... (vezi toată discuția)
Cmr Adeee3 Adeee3 Buna ziua! Ma ajutati cu niste explicatii? Din 2012 am auzit ca CMR-ul se foloseste si pe plan intern nu doar international, deci inlocuieste foaia de ... (vezi toată discuția)