avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

locuiesc in casa bunicilor de 17 ani . Bunicul a murit acum 20 de ani iar bunica in urma cu 11 ani (in 2001). casa a ramas celor 2 copii ( matusa mea respectiv tatalui meu). Dupa moartea bunicilor nu au facut succesiunea sau alte forme legale pentru partajare...

Si iata ca la inceputul anului 2012, tata ne paraseste trecand in nefiinta alaturi de bunici...

iar eu dupa 17 ani... nu stiu cu ce ma voi alege, va trebui sa parasesc locuinta (in care am investit foarte multi bani)?
Nu stiu care sunt primii pasi pentru a face demersurile legate de acest caz, va trebui sa o despagubesc pe matusa mea? sau ce altceva pot face pentru a ramane in continuare in casa in care locuiesc si platesc toate facturile, respectiv impozitele...

Astept sfatul dumneavoastra pentru care va multumesc ...sau daca aveti nevoie si de alte detalii va stau la dispozitie cu multa placere.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
DANA-S, utilizator
Cel mai recent răspuns: DANA-S , utilizator 10:02, 10 Iulie 2012
Partea din mostenire a tatalui dvs o sa revina, deschide-ti succesiunea la un notar. Locuinta practic nu o veti pierde deoarece dupa deschiderea si dezbaterea succesiunii veti deveni propietar.
Nu, nicidecum.
Chiar daca nu a fost dezbatuta succesiunea dupa bunici, dumneavoastra, impreuna cu tatal dv, inteleg, ati locuit efectiv acolo, insemnad o acceptare tacita a succesiunii bunicilor dv, acceptare care trebuia facuta in termen de 6 luni de la decesul acestora. Acesta este una dintre conditii pe care dv. o indepliniti. Nu stiu daca si matusa.
Sub nicio forma nu renuntati, aveti mari sanse de a obtine cel putin 1/2 din toata masa succesorala a acestora.
Consultati un avocat.

va multumesc pentru mesaj. In casa bunicilor am locuit eu (sotul meu si fetita mea), tatal meu locuia separat impreuna cu mama. Matusa este din alta localitate.
Inca o data va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
DANA-S, utilizator
da, cu siguranta am sa iau legatura cu un notar. Dosarul sau primii pasi trebuie sa ii fac eu sau sa discut pentru inceput cu matusa. Pentru deschidera dosarului sau taxele va trebui sa le suport eu?
Trebuie sa deschideti succesiunile nu succesiunea. Sunt trei succesiuni se vor face succesive. Dezbateti la notarul de pe raza judecatoriei unde tatal dvs a avut ultimul domiciliu. Se va dezbate dupa bunici si apoi dupa tata.taxele se platesc in functie de bunurile imobile aduse la masa succesorala. Pt bunici veti plati si impozit de 1% pe fiecare succesiune, acest 1% se calculeaza la valoarea bunurilor aduse la masa succesorala. Mergeti in termen de 1 an de zile si dati si dati declaratia de acceptare a succesiunii tatalui si apoi procedati la dezbaterea succesiunii. Taxele se platesc de mostenitori proportional cu cota mostenita, la fel si impozitul. Impozitul se plateste daca a trecut mai Bine de 2 ani de la deces.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbatuta de multi ani. mai e posibil? nectarya nectarya Tatal meu a decedat. In timpul vietii nu a deschis succesiunea asupra bunurilor parintilor lui (bunicilor mei). Parintii tatalui erau divortati de cand el era ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)