avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociatie in baza OUG 26/2000 actualizata
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociatie in baza OUG 26/2000 actualizata

Conform prevederilor art. 6 alin.(1) şi (2) din Ordonanţa 26/2000 extras din Ordonanţă „In vederea dobandirii personalitatii juridice, asociatii incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute” există printre alte condiţii şi aceea de a purta semnăturile asociaţilor , coroborat cu prevederile art. 4 din Ordonanţa 26/2000, text din lege „Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial”.
La data înfiinţării, au fost 3 membri asociati fondatori, intre timp unul din membri s-a retras din asociatie, cu documente inregistrate pe cale judecatoreasca, fara ca actuala conducere a asociatiei sa complineasca nr. de membri asociati(fondatori).
La art. 55, alin.1, din Ordonanţa 26/2000 „Asociaţia se dizolvă de drept prin” lit. ”d” – „reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni. EU INTELEG CA ACEASTA ASOCIATIE S-A AUTODIZOLVAT. ASA ESTE? S-A DIZOLVAT. ASTEPT VA ROG UN RASPUNS CLAR.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:16, 11 Iulie 2012
Art 55 d) prevede" reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni". Deci nu se refera doar la membrii fondatori. Daca in momentul in care asociatia avea mai mult de trei membrii (cei peste trei au intrat ca membrii cu drept de vot dupa ce s-a infiintat asociatia, atunci la monentul acesta asociatia atre peste numarul minim de membrii cu drept de vot prevazut de lege, chiar daca dintre primii membrii fondatori au ramas doar doi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii ionita anisoara ionita anisoara va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar ... (vezi toată discuția)
Retragere fondatori ong marcoviciu marcoviciu Buna ziua. Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: in cazul unei asociatii culturale, cu 3 membri fondatori, fara niciun angajat, daca unul din ... (vezi toată discuția)
Iesire din asociatie claudia.dumitru claudia.dumitru Buna seara, as dori sa stiu cum poate un membru fondator /asociat in cadrul unei asociatii cu 3 membrii fondatori / asociati sa iasa definitiv din asociatia ... (vezi toată discuția)