ce se întâmpla dacă una dintre parți refuza accesul pe teren a unui expert topograf numit pentru întocmirea unei expertize topo - cadastrale. Parțile au fost convocate iar la data si ora stabilita una dintre parți a refuzat accesul expertului pe teren, acesta a întocmit un proces verbal in care a consemnat refuzul parții de a permite măsurarea terenului. pentru următorul termen expertul a trimis adresa prin care a anunțat instanta ca nu-i este permis accesul pe teren însa instanta revine cu numirea si cu solicitarea de a se întocmi expertiza. este stabilita o noua data însa nici de aceasta data nu se poate pătrunde pe teren. instanta este înștiințata si de acesta data si expertul nu mai vrea sa mai stabilească o noua data însa sub amenințarea amendării mai face o deplasare dar tot inutila. acum întrebarea este ce poate sa facă expertul in condiția in care in urma fiecărei deplasări a înaintat o adresa instantei prin carea a relatat cele întâmplate , a solicitat plata cheltuielilor de deplasare si înlocuirea. cum ar trebui acesta sa formuleze un memoriu cat mai concludent, ce are trebui sa conțină cum ar trebui sa sune. mulțumesc
Av.Milos a scris:
"Pai ar trebui sa stie ce-i de facut ca de-aia este expert și primeste onorariu. Va propun in prima faza sa-i sugerati sa mai citeasca."
Fara a dori o polemica pe acest aspect, nu cred ca astfel de "rezolvari" de catre consultanti, vor "lumina" utilizatorul. Astfel de raspunsuri, dupa parerea mea, pot intra pe lista nescrisa a mesajelor care pot fi sterse de catre moderatori si daca se vor repeta, nu voi ezita sa o fac. Daca putem ajuta utilizatorul, este corect sa o si facem.
Incasarea onorariului de catre expert se face pentru depunerea unui raport de expertiza, in conditii normale, in urma desfasurarii unei activitati civilizate, nu pentru a se "lupta" cu partea in proces care nu-i permite sa-si desfasoare activitatea.
In activitatea mea de 15 ani ca specialist tehnic judiciar care a efectuat cca. 150 de expertize tehnice judiciare, in multe dosare chiar cu zeci de reclamanti, nu m-am confruntat cu un astfel de caz - sa nu-mi fie permis accesul la locul desfasurarii unei expertize.
Personal, as cere in scris instantei de judecata, sa se pronunte asupra notei mele scrise privind interzicerea accesului meu, la locul desemnat pentru efectuarea expertizei, de catre una din partile in dosar, as merge la judecator si as prezenta verbal situatia (in prima si respectiv a doua faza), as anunta presedintele tribunalui, in scris, as anunta biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ (in faza 3 si respectv faza 4, daca as fi amendat de catre instanta pentru nedepunerea raportului de expertiza tehnica judiciara si as contesta la instanta amenda judiciara primita).
Motivare: expertul este un om civilizat si nu are posibilitatea legala (doar instanta de judecata o are), sa amendeze partea in proces care nu a permis accesul sau la locul expertizei tehnice, respectiv sa dispuna organelor de politie sa-l insoteasca pe expert la locul de desfasurare a expertizei.
Art. 208 din Cpc mentioneaza la paragraful al 3-lea: "Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamurire in legatura cu obiectul lucrarii."
Prin extinderea prevederilor art. 208, se poate concluziona inclusiv permiterea accesului la locul desfasurarii expertizei.
m-am lovit si eu de o astfel de situatie dar am avut noroc in senul ca expertul desemnat avea aparatura performanta si a reusit sa masoarea curtea "pe exterior" luandu-si ca repere puncte din exterior, ceva cu GPS, nu am inteles exact. e adevarat ca a durat 8 ore si ca s-a dublat onorariul, dar a intocmit raportul de expertiza si l-a si vizat la OCPI ca fiind corect masurat.
cel a carui curte trebuia masurata si care era parte in proces nu numai ca nu a permis acces dar a si asmutit cei 3 caini asupra noastra. nu a fost de fata nici un organ al politiei.
nu stiu sa explic exact cum a procedat dar a facut corect totul, cu tot cu verifcare la OCPI chiar daca nu ni s-a permis accesul in curte.
in final raportul de exepertiza a fost intocmit si depus la dosar si procesul a putut continua.