avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza topo si evaluatorie
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza topo si evaluatorie

Buna ziua,
Sunt parte intr-un proces de dezbatere a unei succesiuni,obiectul fiind un imobil cu teren. Inainte de introducerea actiunii in instanta s-a efectuat o masuratoare a terenului,de catre o firma autorizata si s-a constatat ca acesta avea o suprafata dubla decat cea existenta in acte. Persoana care a deschis acest proces a contestat masuratoarea pe motiv ca nu a fost prezenta la masuratori si instanta a numit trei experti care sa efectueze aceasta lucrare. Avocatul acestei parti a luat legatura cu expertii si au hotarat data la care se va efectua masuratoarea. V-as ruga sa-mi spuneti daca este legal sa contacteze expertii, cu cat timp inainte trebuie citate si celelalte parti,avand in vedere ca imobilul se afla in provicie si daca nu se prezinta toate partile este valabila masuratoarea sau se va stabili alta data la care pot fi toti prezenti? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 6 Mai 2014
Imobilul cu teren ar trebui sa faca obiectul a doua expertize thnice judiciare. Una, cea topo, ar trebui sa aiba ca obiectiv masurarea terenului, schita amplasament, in fine, orice legat de toipo dar nu evaluarea valorica a ternului cu imobil. Valoarea ar trebui sa fie obiectul unei alte expertize, expertiza efectuata de un expert tehnic judiciar, specialitatea Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare.
Sub niciun motiv sa nu acceptati ca expertii topo, de fapt sunt experti specialitatea Topografie, cadastru si geodezie si si-au mai altoit o specializare ca experti anevar, sa va stabileasca valoarea terenului cu imobil!
D-voastra v-ati angajat un aparator? Separe ca nu! Economia asta s-ar putea sa va coste mult, foarte mult!
Acum pe scurt:
-fiecare parte are dreptul sa participe la faza din teren a expertizei. Neparticiparea, prin necitare, este motiv de anulare a expertizei.
-citarea se face prin scrisoare recomandata, trimisa de regula cu 7-10 zile inainte de data efectuarii expertizei in teren. Expertul este cel ce comunica partilor data.
-ca avocatul celeilalte parti a luat legatura cu expertii... e dificil de emis vreo acuzatie. Se poate presupune ca s-a discutat asupra unei date care sa convina tuturor.
D-voastra puteati sa va angajati pe cheltuiala proprie un expert desemnat de parte.
Cititi subiectul de masi jos sa va faceti o idee despre ce va spun.
www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
DlGoe, utilizator
Ca procedura - instanta stabileste obiectivele expertizei si expertul/ expertii desemnati raspund la obiectivele formulate. Partile in proces pot solicita instantei de judecata, obiective considerate a fi utile, dar acestea trebuie aprobate de catre instanta.
Daca s-a cerut de catre instanta de judecata efectuarea unei expertiza tope (de masurare teren) si a unei expertize de valuare, in cadrul aceleiasi expertize, iar cei 3 experti desemnati de catre instanta indeplinesc conditiile de specializare (topo si evaluatori, cu care sunt inregistrati/ autorizati de catre MJ), atunci solicitarea de separare, pe specialitati a expertilor sugerata de DlGoe este tardiva.
Pentru a va angaja un expert parte, trebuia sa solicitati instantei acest lucru, la data desemnarii de catre instanta a expertilor care sa efectueze expertiza. Si aceasta solicitare a dvs. trebuia sa fie aprobata de instanta de judecata.
Aveti dreptul, sa formulati observatii la raportul de expertiza intocmit de catre cei 3 experti desemnati, daca aveti motive. Puteti cere consultatie in particular, unui expert/ specialist tehnic judiciar, din specialitatile mentionate de DlGoe (consultatie pe care o platiti separat), pentru a va ajuta sa formulati eventuale observatii. Aceasta consultatie, nu obliga expertul/ specialistul tehnic judiciar, sa semneze un document (propunerile sale pentru observatiile dvs. la raportul de expertiza), document pe care sa-l puteti utiliza dvs. ulterior, in instanta.
Conform legislatiei in vigoare (OG 2/200, aprobata prin Legea nr.156/2002, modificata si completata prin Legea nr.208/2010) si a precizarilor MJ - BCETJC, expertii judiciari pot sa emita opinii strict in limita specializarii lor mentionate ca atare in Autorizatia de expert tehnic judiciar, editia 2013.
In nici o imprejurare un expert tehnic cu specializarea stricta de "topo-cadastru-geodezie" nu poate elabora evaluari proprietati imobiliare.

Partea ciudata a lucrurilor este ca din acest an, economistii, doctorii, veterinarii, etc. membrii ANEVAR o pot face.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
legalmgm, utilizator
@legalmgmn
Aveti dreptate, domnule Marcov, dar daca nu-mi trimiteati circularele Ministerului justitiei (va multumesc inca o data!) catre instante imi evalua un topometrist terenul! Pana nu i-am prezentat circularele, judele era surd la cererea mea de a numi un expert tehnic judiciar, specialitatea Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare.
Mai era si ,,binevoitor", cica daca n-o sa fiu multumit pot solicita o contraexpertiza.
Am intalnit situatii in care evaluarea terenului a fost facuta de agronomi, vorbesc de teren in intravilan, in zona de locuinte, iar a cladirilor de catre contabili.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
DlGoe, utilizator
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Domnule Marcov v-as ruga sa-mi spune-ti care este termenul legal de citare de catre experti, prin scrisoare recomandata pentru a participa la masuratori 7 sau 10 zile( calendaristice sau lucratoare)?In cazul in care scrisoarea nu ajunge in acest termen si nu ma pot prezenta pot contesta aceasta masuratoare si sa se stabileasca alta data pentru efectuarea masuratorilor fara eventual a mai plati ceva in plus? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Valoarea de circulatie a unui teren poate fi stabilita de expertul "topografie-cadastru"?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, intr-un dosar de revendicare imobiliara a unui colt de curte ocupat de un vecin, expertul specialitatea topografie cadastru a scos un pret foarte ... (vezi toată discuția)
Diferente expert topo - cadastru contra expert constructii civile si industriale stepetrache stepetrache buna seara ! rog daca se poate o lamurire din partea domnilor specialisti din forum: care este diferenta intre un expert specialitatea topografie - cadastru - ... (vezi toată discuția)
Date despre expertul tehnic ContSters207188 ContSters207188 Va rog sa ma ajutati intr-o problema ! Intr-o speta instanta a desemnat un expert tehnic care are ca obiectiv evaluarea unor terenuri. Terenurile nu au nicio ... (vezi toată discuția)