avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

buna ziua ,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara careia i-a platit pensie alimentara pina la 18 ani ,fiind nascuta pe 20.03.1993.stazi am primito citatie in care solicita pensie alimentara conform sentintei judecatoresti de acum 3ani cind s-astabilit suma de 100 ron pina la implinirea virstei de 18 ani.mentioneaza in cerere ca va face dovada scolalizarii cu adeverinta scolara.intrebarea mea este:daca dovedesteca-si continua studiile cu adeverinta fiind clasa a13 sotul mai trebuie sa-i plateasca pensie .va multumesc.

am uitat sa specific ,fica sotului meu urmeaza scoala profesionala ,in acest caz cetrebuie sa facem mii de multumiri

Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:32, 20 Noiembrie 2012
Da, trebuie sa-i plateasca pensie pt ca studiaza. ce anume.. legea nu distinge.
Daca e singurul copil i se cuvine max 1/4 din venitul stabil al sotului dvs. Daca aveti si dvs un copil, se poate stabili pensie pana la 1/3 din venit. Fata e in drept sa primeasca pensie pana la max 26 de ani , dar numai daca frecventeaza cursurile unei scoli si nu se intretine prin munca
interventie moderator

@ marieta, va rog continuati discutia aceasta folosind butonul "raspunde", nu deschideti subiect nou pt intrebari legate de acelasi subiect, multumesc


marietaciolan a scris :

as dorii sa stiu daca un an de zile fica sotului meu a muncit angajata sau sezoniera, iar acum vrea sa faca o scoala profesionala este obligat la pensia alimentara?cind a implinit 18 ani cineva mi-a spus ca este legal plata pensiei numai in cazul cursurilor de zi ,nu si seral va rog sa-mi raspundeti care lege prevede acest lucru va multumesc



Alex_ Munteanu a scris :

Nu exista o diferentiere legala intre cursurile la zi si la seral din punctul de vedere al platii pensiei de intretiner.

Poate beneficia de pensie de intretinere pana la 26 de ani daca urmeaza cursurille unei uitati de invatamant acreditata de MECTS



legally_aid a scris :

Pentru a beneficia de pensie de intreţinere, este necesar ca beneficiarul să nu aibă depaşită vârsta de 25 de ani şi să urmeze forma de zi a unei instituţii de învăţamânt.




Alex Munteanu, aveţi dreptate, conform art 499 alin 3 din Noul cod civil, părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

va multumesc tuturor pentru explicatii,dar nu am inteles exact daca trebuie platit numai in cazul scolii zilnice sau si pentru scoala profesionala si daca din aprilie 2011 pina acum nu i-a platit sa plateste si din urma,adica din 04.2011 pina acum?mii de multumiri va rog sa-mi spuneti cum este mai bine sa se prezinte la judecatorie ,sau nu.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2012
marietaciolan, utilizator
marietaciolan a scris:

va multumesc tuturor pentru explicatii,dar nu am inteles exact daca trebuie platit numai in cazul scolii zilnice sau si pentru scoala profesionala si daca din aprilie 2011 pina acum nu i-a platit sa plateste si din urma,adica din 04.2011 pina acum?mii de multumiri va rog sa-mi spuneti cum este mai bine sa se prezinte la judecatorie ,sau nu.


Legal, pensia de intretinere este datorata pana la data dispusa in hotarare, respectiv, majoratul fetei in speta dv.
Daca tatal nu contribuie de buna voie in continuare si este chemat in judecata (cazul dv), iar actiunea va fi admisa, pensia va fi datorata de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Nu are importanta faptul ca scoala este o scoala profesionala.
Nu este obligatoriu pentru sotul dv sa se prezinte la judecatorie, poate sa trimita un inscris prin care sa solicite judecarea cauzei in lipsa. Fata, daca isi angajeaza avocat, poate solicita cheltuieli de judecata.
Cel mai indicat pentru sotul dv. este sa depuna o intampinare prin care sa specifice faptul ca este de acord cu solicitarea fetei. Astfel nu va mai fi obligat si la cheltuieli de judecata.

Alte discuții în legătură

Vreu un raspuns intrbari intrbari platesc pensie alimentara pentru copilul meu ;in octombrie 2010a inplinit 18 ani ,din octombrie si pina acum iam trimis bani prin posta lui fara sa stie tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 20 de ani marietaciolan marietaciolan Buna ziua ,as dorii sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema,sotul meu are o ficacare peste5zile implineste20 deani ,este internata pentru a naste,nu este ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elenazan elenazan Sotii au divortat acum multi ani,fetita a fost incredintata mamei.Acum fata are aproape 17 ani si a ales sa locuiasca cu tatal.Tatal plateste in continuare ... (vezi toată discuția)