avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara dupa 20 de ani

Buna ziua ,as dorii sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema,sotul meu are o ficacare peste5zile implineste20 deani ,este internata pentru a naste,nu este casatorita,am inteles ca este pe clasa a13 la liceu,l-a dat in judecata pe sotul meu pentru pensie alimentara,noi locuim in chirie ,eu sint bugetara cu un venit minim pe economie ,iar sotul nu are nici un venit ,am primit hotarire judecatoreasca prin care trebuie sa plateasca lunar suma de160ron.Intrebarea mea este daca noi doi traim din 750 ron ,nu am achitat chiria de un an ,ne avind cu ce....atunci de unde sa plateasca sotul 160 pe luna cind noi riscam sa ajungem in strada,iar fica si fosta sotie au casa lor ,oare sintem obligati de lege sa-i crestem si fica care se va naste ?politia suna mereu si spune ca trebuie sa trimitem banii,pai daca omul nu are nici macar somaj de unde SA PLATEASCA?VA MULTUMESC ANTICIPAT
Buna ziua,
In relatiile de rudenie, respectiv tata si copil, exista obligatia legala de intretinere in sarcina tatalui si dreptul corelativ la intretinere al copilului. In cadrul unui proces pentru stabilirea pensiei de intretinere datorata de tata, acesta din urma are posibilitatea de a dovedi faptul ca nu beneficiaza de mijloacele necesare pentru a plati intretinerea, potrivit art. 527 C. civ. De asemenea, cuantumul intretinerii se stabileste pana la o patrime din venitul lunar net al parintelui pentru un copil, cum este cazul in speta. Din cele prezentate de dvs., inteleg ca sotul nu s-a prezentat in fata instantei in cursul procesului de stabilire a pensiei de intretinere si nu a dovedit faptul ca nu beneficiaza de mijloacele necesare pentru a acorda intretinerea.
In aceasta situatie, are posibilitatea de a promova o actiune in incetarea pensiei de intretinere, in cadrul careia sa dovedeasca cele expuse mai sus.
In ceea ce priveste, suma la care sotul dvs. a fost obligat sa o plateasca cu titlul de pensie de intretinere, intrucat hotararea a ramas definitiva, din cate am inteles, acesta are obligatia de a plati suma la care a fost obligat prin hotarare, iar in caz contrar se va demara procedura de executare silita.
Referitor la nepoata sotului dvs, nu aveti obligatia de a-i acorda intretinere, aceasta obligatie incumband parintilor sai.
Buna ziua,va multumesc pentru raspuns,am uitat sa mentionez ca pina la virsta majoratului sotul si-a achitat datoria fata de fica lui,de atunci un an adica de la 18 la 19 ani nu a avut nici o pretentie ,ba mai mult fica a lucrat o perioada ,cu scoala am inteles ca a reluat-o de cind a ramas insarcinata,ca sa primeasca indemnizatia pentru copil,sotul meu trebuie sa achite suma de 160 lunar din luna iulie anul 2012,in acest caz ce mai putem face daca sotul nu lucreaza?va multumesc inca odata pentru explicatii.

Obligatia legala de intretinere este datorata pana la implinirea varstei de 18 ani, insa este foarte important sa cititi foarte bine hotararea judecatoreasca in temeiul caruia sotul dvs. este obligat la plata sumei de 160 ron, deoarece obligatia de plata se datoreaza pe toata perioada stabilita de instanta.
In situatia in care nu beneficiaza de mijloacele necesare pentru a plati aceasta suma, are posibilitatea de a demara o actiune in incetarea pensiei de intretinere.
buna ziua din nou, Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca de tot raul din lume ,pentru ca ne ajutati dar va rog daca puteti sa ne trimiteti un model de cerere si sa ne spuneti de ceacte mai avem nevoie pentru a le depune la tribunal in vederea solutionarii acestei probleme,va rog sa ma iertati dar nu am facut niciodata o cerere ,sau plingere cum s-o numi ea ,in instanta,multumesc din suflet.
Obligatia legala de intretinera subzista, in situatii de exceptie, pana la implinirea varste de 26 de ani de catre creditorul acesteia.

Situatiile de exceptie sunt justificate de starea de nevoie, generata de imposibilitatea de realizarii unor venituri, avand in vedere continuarea studiilor.

Avand in vedere intreaga situatie de fapt, instanta de judecata poate dispune obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, pana cand subzista starea de nevoie, nu mai tarziu de implinirea de catre copil a varstei de 26 de ani.

Poprirea asupra veniturilor salariale este instituita de instanta de judecata, din oficiu, in mod obligatoriu, societatea angajatoare unde tatal copilului presteaza o activitate remunerata avand calitatea de tert poprit.



Hotarararea judecatoreasca in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, daca obligatia de intretinere nu este indeplinita prin buna invoiala, se poate proceda la executarea silita.


Infractiunea prevazuta la art . 305 din Codul penal presupune neplata, cu rea credinta, timp de doua luni, a pensie de intretinere.Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, impacarea partilor inlaturand raspunderea penala.


Succes.


Alte discuții în legătură

Pensia alimentara marietaciolan marietaciolan buna ziua ,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara careia i-a platit pensie alimentara pina la 18 ani ,fiind nascuta pe 20.03.1993.stazi am primito ... (vezi toată discuția)
Detalii intampinare proces pensie alimentara bondarila bondarila Buna ziua, Sunt un tata ce plateste pensie alimentara din 2005 (decembrie) , aceasta in cuantum de 400 de lei . Dupa divort , s-a stabilit aceasta suma ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara platita in avans cristilaur cristilaur In urma cu aproximativ patru ani i-am platit fostei sotii pensia alimentara pentru fica noastra in avans prin noatar calculata la salariul minim pe economie de ... (vezi toată discuția)