avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensare munca prestata in zilele de sarbatoare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensare munca prestata in zilele de sarbatoare legala

Buna ziua,
Va adresez rugamintea de a ma ajuta in solutionarea urmatoarei probleme:
Potrivit dispozitiilor art. 142 Codul muncii in cazul salariatilor care lucreaza in ture si care potrivit planificarii presteaza munca intr-o zi de sarbatoare legala trebuie sa li se compenseze munca astfel prestata cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
As vrea sa stiu daca timpul liber corespunzator acordat in compensare trebuie platit sau nu de catre angajator, intrucat codul nu mai face precizarea ca in cazul muncii suplimentare unde se stipuleaza ca "munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite".
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: valita , utilizator 14:35, 10 Iulie 2012
Acest timp liber corespunzator nu se plateste ....
Insist.... in cazul in care ziua de sarbatoare legala nu este platita in luna in care aceasta a fost efectuata, nici cand ii acord timpul liber corespunzator nu sunt obligat sa ii platesc drepturile salariale? Ptr ca totusi angajatul a lucrat.
Nu se mai plateste!Se acorada in timp de 1 an!!!
alex76 a scris:

Insist.... in cazul in care ziua de sarbatoare legala nu este platita in luna in care aceasta a fost efectuata,


Cum adica nu este platita? Daca ziua de sarbatoare legala face parte din programul normal de lucru (adica a avut liber in alte zile iar la sfarsit de luna nu are mai multe ore), atunci ziua este platita fiinfd inclusa in salariul negociat.

Daca a muncit in zi de sarbatoare legala si nu face parte din programul de lucru atunci orele prestate in acea zi sunt suplimentare .

Daca o luna are 20 zile lucratoare (20x8=160) adica 160 ore lucratoare, si orele prestate in zi de sarbatoare fac parte din cele 160 ore ale lunii evident ca ziua e platita, fiind inclusa in salariu si acordandu-i liber sau spor .

Daca orele din ziua de sarbatoare legala sunt peste cele 160 ale lunii atunci sunt ore suplimentare .

Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Eu cred ca se acorda liber platit altfel nu vad cum iti dai seama cui ii acorzi sporul si cui nu.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2012
valita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale MargaretaElena MargaretaElena Buna ziua, lucrez intr-o firma unde angajatii lucreaza doua zile cu doua zile libere astfel: 11 ore in prima zi, 12 ore in a doua zi si apoi are doua zile ... (vezi toată discuția)
Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa îmi spuneti. dacă am un angajat care a ... PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buna ziua. Va rog sa îmi spuneti. Dacă am un angajat care a lucrat in zi legala liberă, in data de 2.01. Îi da un spor de 100% Adică 2450/160=15,31x8 ... (vezi toată discuția)