avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... comodat vs procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

comodat vs procura

buna ziua.

rude care pleaca din localitate doresc sa ne lase drepturile asupra apartamentului (drept de folosire si drept de inchiriere).
care este cea mai buna metoda de urmat: procura notariala de imputernicire sau contractul de comodat, inregistrate la notariat ?

in cazul contractului de comodat:

- se poate face pe durata nedeterminata ?
- poate fi inchiriata locuinta catre o terta persoana sau dreptul de uz este doar catre comodatar ?
- poate fi facut contract de inchiriere cu o terta persoana, contract care sa poata fi inscris la AFP ?

in cazul in care se alege procura notariala:
- ofera toate drepturile de a inchiria locuinta si de a face contract de inchiriere cu o terta parte ?
- ofera dreptul de a inregistra contractul de inchiriere la AFP
- restrange dreptul nostru de a folosi locuinta ca resedinta ?


multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: muadib , utilizator 14:42, 10 Iulie 2012
In situatia in care doriti atat sa locuiti in apartament cat si sa aveti dreptul de a-l inchiria unei terte persoane eu v-as propune urmatoarea varianta:
1. incheiati un contract de comodat pentru o perioada de 10 ani de exemplu, lucru care va confera dreptul de a locui la acea adresa.(va costa cca.150 lei)
+
2. Procura de administrare a apartamentului, ceea ce va confera dreptul de a exercita toate atributiile unui bun proprietar, in fata oricaror terti, institutii de stat sau particulare, cu exceptia vanzarii si/sau a ipotecarii.(costa aprox.90 lei)
Pentru aceste doua acte notariale va prezentati la notar cu acte de identitate(proprietari si comodanti/imputerniciti) precum si toate actele de proprietate ale apartamentului(inclusiv incheierea de Carte Funciara)
V-am sugerat aceasta varianta deoarece nici comodatul nu va da dreptul de a incheia acte subsecvente(sa transmiteti tertilor folosinta), nici procura nu va da voie sa locuiti/folositi in nume propriu bunul...deci combinatia dorintelor dvs. se realizeaza prin ambele acte.
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subinchiriere imobil ilbobass ilbobass Doresc sa stiu daca ce vreau eu sa fac este legal. Am un apartament proprietate personala si doresc sa inchei un contract de comodat cu PFA ul MEU, in care sa ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere pe numele sotiei grandanat grandanat Bine v-am gasit. Sunt unic proprietar al unui apartament, pe care vreau sa-l inchiriez, insa as dori ca doar sotia sa apara pe contract ca si locator, si ... (vezi toată discuția)