avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel de ramura

Buna ziua
As dori sa intreb daca exista obligativitatea sa respectam (ca firma) contractul colectiv la nivel de ramura, daca nu suntem afiliati la nici un sindicat sau alceva. Singurul lucru care ne leaga este Codul CAEN.
Mentionez ca respectam prevederile CCM la niv. national cat si CCM negociat la nivel de firma.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: danielconstantin , utilizator 12:14, 20 Decembrie 2010
CCM la nivel national se aplica tuturor firmelor din tara, indiferent daca acestea au sau nu incheiat un CCM? (ma refer aici si la firmele cu mai putin de 21 angajati)
Multumesc anticipat pt raspuns!
Da, prevederile CCMN se aplica tututor societatilor cu capital privat ... art.247 C.mun. prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Buna ziua,
Sunt salariat al unei societati, CAEN 4711. Mentionez ca nu avem semnat CCM la nivel de unitate, iar CIM respecta prevederile CCM la nivel national.
Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligativitatea sa respecte prevederile CCM la nivel de ramura, si care este argumentatia corecta si completa cu care ma pot prezenta la angajator pentru a solicita respectarea obligatiilor ce decurg din CCM la nivel de ramura.

Multumesc
Daniel Constantin

costiboncu a scris:

Buna ziua,

raspunsul este da.
Trebuie sa le respectati pe toate.
Legislatia este facuta astfel incat sa se aplice norma mai favorabila muncitorului comparand Codul Muncii si CCM la nivel de intreprindere, ramura si national.

av. Boncu

Art. 247 C.mun. prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate la nastere - cand se aplica?? RRosca RRosca Buna ziua, urmeaza sa nasc in februarie 2011, motiv pt care m-am interesat la ITM Sibiu cu privire la art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua, Am si eu o nedumerire.Tocmai am fost concediat pe motiv ca \"firma nu-si mai permite sa ma tina si s-a desfiintat postul meu\".Eu stiam cam am ... (vezi toată discuția)