avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Libret CEC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Libret CEC

La multi ani "tutulor"!
Cum poate fi CARITAS-ul CEC ingenuncheat pe tema libretelor CEC de 5000 lei cu castiguri in autoturisme? Chestiunea aiuristica cu denominarea am studiat-o, dar sunt siderat de faptul ca dinozaurii stiau dar n-au tinut seama de faptul ca 5000 pe vremea de trista ratacire insemna un salariu si 1/2 la un cetatean socialist multilateral dezvoltat cu vechime grea.
Cel mai recent răspuns: sly_alexa , utilizator 20:54, 31 Octombrie 2011
Hi MARTIAL LAW !
Din pur sentimentalism, dintre cele cca 18 carnete CEC de 5000 lei cu castiguri in autoturisme am pastrat unul : cel facut cadou la botez de catre tatal meu primei nepoate nascute in familie, dupa 7 generatii de baieti (fiica mea, Mina - Roxana , nascuta in iunie 1980)...
Poate si pentru faptul ca la acel moment suma respectiva reprezenta pentru tatal meu, membru CAP, un efort considerabil (eu insumi, ca tanar arhitect aveam un salariu de mai putin de 2.000 lei !
Cred ca problema trebuie atacata acum, sub noua guvernare PSD-ist --- PDL-ista, iar punctul de plecare ar trebui sa fie echivalentul in dolari a acelei sume de 5.000 lei, echivalent care ar trebui sa se regaseasca, (majorat cu minim-minimorum al dobanzii practicate de Statul Roman la depozite in valuta) in zilele noastre pe carnetele de CEC de 5000 lei, inca nedesfiintate ! Cred ca la momentul anilor 1980 , cursul de schimb al dolarului era de 6 lei...
Hai sa o facem !!! minel1950@yahoo.com








Salut cu respect si omul si ideea! De acord! O aberatie oarecum similara a fost cea legata de valutele in dolari aduse in rasul asta de tara prin munca in tari straine a oamenilor precum tatal meu, in fenomenul COMTURIST, de pe vremea lui Ceausescu. Acest COMTURIST a folosit la vremea respectiva lichiditatile intrate in contul lor si nimeni, acum, nu stie..."unde-s banii"!?! Paradoxal era faptul ca atunci cand mergeai in COMTURIST, inainte de bulibaseala din 89, puteai cumpara doar produsele comercializate de aceasta unitate (un fel de magazin de lux, cu cafea ALVORADA si KENT din belsug, jeans, adidasi si blanuri scumpe etc) si doar pe baza unor vouchere sau un fel de carti de credit din hartie de proasta calitate. Cumparai ce si cat puteai, ti se elibera o nota de achizitie a carei valoare opera pe cont si ti-l debita cu suma corespunzatoare notei. Acum vre-o 10 ani inca mai exista o ramasita a COMTURISTULUI undeva la etajul tz al mag. Cocor, dar la incercarile mele repetate de a recupera de la ei circa 950 dolari americani, mi s-a explicat ca nu s-a emis nici o reglementare legala in sensul restituirii in integrum a sumei. Ma gandesc acum sa fac tot posibilul in a demara procedura de recuperare a banilor cu inclusiv dobanzi.
Asadar, sa-i facem! Astept si sugestii de la cei care au cunostinta despre astfel de cazuri.
PS. Se pare insa ca acest COMTURIST S.A. exista pe undeva prin capitala , ca atare, exista opozabilitate. Pe ei!!! Pe CEC si pe mama lor!
IN orice caz, sunt sigur ca nu e o cauza pierduta. Apropos....cursul comercial al dolarului in 89 era de 15 lei.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
martial law, utilizator
Buna tuturor,am si eu un Libret de economii(cu dobanda si cistiguri) facut in 1979,
ultima suma fiind 7000lei in 1996.Cind m-am dus la CEC mi-a zis sa-l lichidez dar nu ma aleg cu nimic.
Ma lamureste si pe mine cineva cum stau ''de fapt lucrurile''!
Buna ziua !
Si eu am mostenit mai multe carnete de 5000 lei si sper sa se faca dreptate. Lucrurile nu sunt tocmai limpezi, asa cum sustin cei de la CEC. Daca e adevarat ca inflatia a dus la deprecierea considerabila a valorilor inscrise in aceste carnete, pe de alta parte eu consider ca suntem indreptatiti sa cerem valoarea inscrisa pe carnete (nu cea impartita la 10000 in urma denominarii) ! De ce sa se aplice denominarea atata timp cat n-am primit acasa la momentul respectiv nicio invitatie oficiala din partea CEC pentru a merge la ei in vederea innoirii carnetelor CEC conform noilor valori ? Pe carnete figureaza 5000 lei. Daca vorbim de inflatie, oare ei de ce n-au ramas la salariile din 89, cu denominareqa de rigoare, adica cu 0.2-0.3 lei pe luna ? Ei au trait de pe banii deponentilor, banii n-au ramas blocati ca sa fie afectati de inflatie ...
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
bgs1000, utilizator
Salutare,

Ok...toti ne plangem si e si corect sa o facem.
Dar pana la urma ce s-a intamplat? Sau ce se v-a intampla intr-un viitor apropiaat sau nu?
Am cautat pe mai multe forumuri si bloguri si undeva se spune ca nu e nici o solutie, altundeva ca guvernul a decis ca despagubirea deponentilor CEC pentru achizitia de masini sa inceapa la 30 octombrie 2008 ([ link extern ] )
Deci...???
Se mai discuta problema sau este vreo rezolvare?

Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cec livret de economii Mihaelaanton Mihaelaanton Mama mea detine niste livrete de economii de la CEC, cu sume importante pe ele. Sunt depozite, unul in valoare de 500000 lei, sunt si din acelea de 5000 lei cu ... (vezi toată discuția)
Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre? ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa ... (vezi toată discuția)
Libret economii florinvw4 florinvw4 Buna ziua, am o intrebare : am un Libret de economii eliberat in 1988, pe care am o suma de bani .Mai este valabil? Va multumesc . (vezi toată discuția)