Buna ziua,
As dori sa aflu suma impozitul ce trebuie platit (aproximativ) pentru o donatie(sau act de vanzare cumparare) a unui apartament de 2 camere in berceni,bucuresti de la bunica mea pentru mine dupa noua grila din 2009. ma intereseaza costurile de ambele parti deoarece eu le platesc.ms
eu ma gandesc ca donatia costa undeva pe la 2000ron si actul d vanzare cumparare la 3600 ron..sa ma astept la alte sume?
Tot nu m-am dumerit....cine este proprietarul masinii pe certificatul de inmatriculare? Dumneavoastra sau firma de taxi (sau seful)?
Daca sunteti dumneavoastra proprietar pe acte (deci nu doar in baza unei procuri) faceti cu respectivul cumparator contract de vanzare -cumparare autoturism, iar daca acesta doreste ca masina sa ramana in cadrul firmei face un contract de inchiriere cu firma.
Buna ziua. Detin in coproprietate un apartament de 3 camere in Bucuresti impreuna cu mama mea si cei 2 frati. si intentionez sa le achizitionez partea. Interesandu-ma la diversi notari de taxele ce trebuiesc platite pentru achizitia de locuinta, unul dintre ei mi-a spus ca la calcularea impozitului catre stat pentru tranzactiile intre rude de gradul intai nu se utilizeaza grila notarilor, ci suma declarata in contractul de vanzare cumparare, ceea ce ar reduce destul de mult cumulul sumei platite catre stat (dar nu si taxele notariale:(). Doresc sa stiu daca acest lucru este legal, deoarece nu vreau sa ma trezesc mai tarziu ca sunt cercetata pentru evaziune fiscala.
Multumesc frumos.
Asa este, mai intai se calculeaza taxele la valoarea stabilita de parti prin contract in cazul in care aceasta valoare este peste valoarea prevazuta de grila notarilor.
In conditiile in care pretul stabilit de parti este sub valoarea din grila, atunci taxele sunt calculate la valoarea din grila.
Multumesc pentru raspuns, asa stiam si eu, dar eu voi face tranzactia la un pret sub grila notarilor (de la inceputul anului preturile au scazut foarte mult, iar grila este supraevaluata). Eu nu vreau sa comitem vreo ilegalitate si sa ne trezim ca vine fiscul dupa noi (ma rog, familia mea) pentru ca am platit impozit catre stat mai putin decat ar fi trebuit. Deci sa inteleg ca nu exista nicio prevedere care sa stipuleze catre intre rude de gradul I se ia in considerare pretul de vanzare si nu grila notarilor?