avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se presupune cf art. 494 c.civ. ca e casa sotilor , adica a mamei si tatalui, iar fiul are un drept de creanta, nu? deci fiul a construit cu acordul verbal al mamei si al tatalui, iar acum tatal care are 80 de ani vrea sa divorteze si trebuie cumva sa clarificam situatia juridica a casei construita de fiu. mai mult tatal sufera de schizofrenie.(si ne gandeam sa il punem sub interdictie).
na gandeam sa incheiem o conventie antedatata si cu martori chiar, in care sa prevada ca mama, proprietara terenului isi da consimtamantul ca fiu constructor sa ridice pe terenul sau o casa, al carui proprietar este fiul, stabilindu-se astfel natura juridica a drepturilor si obigatiilor partilor, adica fiul proprietar pe constructie si superficiar pe teren.
apoi ma gandeam sa mergem la notar si sa constituim un drept de superficie autentificat in prezent s apoi sa solicitam inatabularea dreptuui de superficierog care ati avut o astfel de speta sa imi spuneti cum ati facut si daca pasii mei sunt ganditi corect! multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: ionescucarmen , utilizator 14:29, 13 Iulie 2012
Faceti direct la notar conventie de superficie si intabulati. Imobilul neapartinand tatalui, nici terenul care este bun propriu al mamei si nici casa pentru care aveti autorizatie de construire eliberata pe numele dvs si Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor nu are niciun amestec, chiar daca doreste sa divorteze, fiind bun propriu al mamei terenul nu intra la partaj in caz de divort si cu atat mai putin casa.....
doar ca autorizatia de construire este pe numele mamei ca terenul era al dansei si aici intampnam o problema, nu?
casa este intabulata? daca da, este bun comun al mamei cu sotul dansei si trebuie sa va faca un contract de donatie pe casa ca sa va apartina, dar acest contract trebuie semnat si de tatal dvs. Si aici aveti o problema. Daca tatal este bolnav...trebuie pus sub interdictie iar actele de dispozitie, adica de instrainare ale interzisului se fac numai cu autorizarea prealabila a instantei de tutela cu ocrotirea interesului interzisului. Puteti face un contract de donatie cu sarcina si cu uzufruct sau abitatie si sa va obligati sa aveti grija de el.
faptul ca autorizatia ati obtinut-o pe numele mamei schimba complet datele problemei. casa devine bun comun cu sotul schizofrenic fiind construita in timpul casatoriei. DAR, in instanta, cu martori si mai ales cu depozitia mamei puteti face o actiune in constatare a faptului ca sunteti in fapt constructorii/proprietarii constructiei. cat despre tatal bolnav, acesta poate fi pus sub interdictie tot prin instanta (de tutela) careia ii prezentati documentele medicale (certificatele de handicap) si astfel va puneti la adapost de actiunile acestuia.
casa nu e intabulata. nu s-a efectut proces verbal de receptie. a expirat autorizatia de construire . mama ar putea sa vanda terenul fiului, avand in vedere ca inca nu e intabulata casa? si dupa dobandirea terenului, fiul sa isi constituie dreptul real asupra casei prin intabulare? multumesc in ca o data!

Alte discuții în legătură

Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)
Proprietar prin autorizatie de constructie boarcornel boarcornel Pe un teren de 5000 mp se construiesc 2 locuinte identice.Conform actului de intabulare pe teren este proprietara sotie.pe o locuinta este proprietar sotul iar ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)