avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere

Buna ziua,

In calitate de proprietar (persoana fizica) am incheiat un contract de inchiriere cu un chiras (PJ). Contractul a fost inregistrat la Finante si am platit impozitul aferent.
In contract era prevazut ca acesta inceteaza la expirarea termenului pentru care s-a incheiat si totodata era prevazut ca se poate prelungi prin act aditional semnat de ambele parti contractante.
Acum termenul se apropie de sfarsit si chiriasul si-a manifestat verbal intentia de a ramane in continuare in spatiu.
In aceste conditii putem incheia un alt contract de inchiriere (as dori sa mai adaug cateva clauze) sau trebuie neaparat prelungit contractul existent prin act aditional?
In cazul in care putem incheia un alt contract de inchiriere, trebuie sa mai facem vreun act (nu stiu cum s-ar chema) in care sa specificam ca primul contract inceteaza sau este suficienta clauza din contractul existent in care spune ca inceteaza la expirarea termenului.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Coffeeman , utilizator 18:18, 30 August 2012
Puteti incheia un nou contract care sa intre in vigore, imediat dupa expirarea actualului contract, sau puteti face o anexa la prezentul contract, in care, pe langa durata contractului se mai adauga alte clauze.
Aveti 2 variante, fie semnati un act aditional de prelungire a primului contract de inchiriere, pe care il "capsati" la vechiul contract, astfel clauzele vechiului contract raman valabile. Practic vechiul contrat nu inceteaza ci se prelungeste. Ori varianta 2 puteti folosi tacita relocatiune, prevazuta in Codul Civil.
Art. 1810
Tacita relocaţiune
(1) Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să deţină bunul şi să îşi îndeplinească obligaţiile fără vreo împotrivire din partea locatorului, se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor.
(2) Noua locaţiune va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.


Multumesc pentru raspunsuri.

As prefera sa incheiem un nou contract de inchiriere.

Varianta cu tacita relocatiune nu o prea inteleg si in plus nu as vrea sa fie pe perioada nedeterminata.
Daca in contract este specificat ca acesta inceteaza la expirarea termenului si pe urma incheiem un nou contract valabil din ziua urmatoare (deci chiriasul ramane mai departe in spatiu si plateste chirie) se considera cumva ca primul contract continua prin tacita relocatiune? Adica as avea doua contracte si as primi banii o singura data?
Daca puteti sa-mi explicati mai multe despre tacita relocatiune fiindca chiar nu o inteleg.
Si oricum trebuie sa declar venitul la Finante si atunci am nevoie fie de contract fie de act aditional si atunci in cazul tacitei relocatiuni chiar nu stiu cum s-ar proceda.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
mihaela495, utilizator
In momentul semnarii unui nou contrat, contract vechi se considera expirat, tacita relocatiune nemaivand loc.
Tacita relocatiune, este un fel de continuare a inchirierii pe baza prevederilor vechi, insa pe perioada nedeterminata,insa oricare dintre parti poate denunta contractul prin notificare, adica acest contract desi ste incheiat pe perioada nelimitata, el poate inceta practic oricand. Acum insa nu stiu cum anume se procedeaza pentru declararea venitului la Finante,dar prezum ca se poate face o declaratie scrisa sau va puteti prezenta cu vechiul contract. Mia mult tacita relocatiune nu va poate impiedica ca pe parcurs sa incheiati un nou contract sau un act aditional prin care sa adaugati un termen raportul de inchiriere.
FranciscGerber a scris:

Puteti incheia un nou contract care sa intre in vigore, imediat dupa expirarea actualului contract, sau puteti face o anexa la prezentul contract, in care, pe langa durata contractului se mai adauga alte clauze.


Acest act aditional, trebuie deasemenea inregistrat la Administratia financiara? sau se poate "capsa" la cele doua exemplare, care se afla la proprietar si chirias, care au fost inregistrate deja la AFP?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat energetic Dani@ Dani@ Am un apartament inchiriat (ca proprietar) ,iar contractul va expira in curand.Pot face un Act Aditional de prelungire a Contractului pentru a nu mai fi nevoie ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere ContSters59029 ContSters59029 Dupa expirarea unui contract de inchiriere daca locatorul continua sa incaseze chiria in baza acestui contract se poate spune ca opereaza tacita relocatiune in ... (vezi toată discuția)
Denuntare contract eugen82 eugen82 Un contract de locatiune a fost incheiat pe durata determinata, iar la expirare a intervenit tacita relocatiune , un nou contract pe durata nedeterminata, ... (vezi toată discuția)