avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea stingerii datoriilor fata de Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea stingerii datoriilor fata de Asociatia de Proprietari

In cazul in care exista un debit restant fata de Asociatia de Proprietari, compus din :
cote intretinere restante + alte fonduri + penalitati, cumulate pe mai multe luni, se achita partial debit, moment in care debitorul face imputatia platii...alegand sa achite in ordine..cote restante intretinere + alte fonduri...In schimb asociatia acopera penalitati + alte fonduri +cote intretinere..in ordinea vechimii...
Am intrebat la asociatiei presedintele spune "art.1509 cod civil"...cenzorul zice " OUG 92/2003 cu compeltarile ulterioare"..

Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva ...CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA ORDINEA STINGERII DATORIILOR in acest domeniu???
Cel mai recent răspuns: Alexap3 , utilizator 13:51, 24 Martie 2023
Buna seara,

A trecut peste 10 ani de la ultimul mesaj postat aici si ma gandesc ca s-a mai schimbat legislatia.

Am o intrebare, in Asociatia de Proprietari este un proprietar care a acumulat destul de multe datorii (intretinere + penalitati). Sa spunem 9000 ron restanta intretinere + 6000 ron penalitati. Acum doreste sa mai achite 3000 ron (acum 6 luni a mai achitat alti 3000 ron).
Care este ordinea legala de stingere a datoriilor? Acesti 3000 ron de unde se scad mai intai ? Restanta cea mai veche la intretinere este ianuarie 2021 iar penalitatile ianuarie 2020 (a cam trecut 3 ani ...). Trebuie comitetul sa ia o decizie in acest sens sau este specificat in statutul asociatiei ?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
Alexap3, utilizator
Nu s-a schimbat nimic legat de ordinea de incasare a debitelor .

Cea mai veche luna de plata apoi penalizarile ei apoi urmatoarea luna si penalizarile ei.
Ex ;
Ian 2020 sa zicem 100 lei apoi penalizarile ei adica maxim suma dublata(inca 100lei) care se atinge in functie de cat aveti procentul de penalizare
0.2% inseamna 500 zile
0.1% inseamna 1000 zile.
la sfarsit este posibilitatea ca suma sa nu mai stinga fix o luna si penalizarea aferenta.
Adica poate avea 100lei suma si penalizare 20 lei si au mai ramas 40 lei.
Si luati din cei 100 luati
40 si raman 60 .
se creaza apoi 2 sume care vor avea la randul lor fiecare un nr diferit de zile de penalizare
40 lei vor avea doar penalizarile pana la data platii
60 lei vor avea penalizarile de la data scadenta si pana la o data care va fi cand va plati iar.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator
Ar fi bine sa fie asa, dar tocmai ce mi s-a adus la cunostinta ca in Codul de Procedură Fiscală parte integrantă din Lege 207/2015, Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale, este specificat:

Art. 165. -
(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;
[ link extern ]
Vi se pare ca vreun termen din asta vi se potriveste?

27. obligație fiscală - obligația de plată a oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând obligația fiscală principală și obligația fiscală accesorie;

28. obligație fiscală principală - obligația de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale, precum și obligația organului fiscal de a restitui sumele încasate fără a fi datorate și de a rambursa sumele cuvenite, în situațiile și condițiile prevăzute de lege;

29. obligație fiscală accesorie - obligația de plată sau de restituire a dobânzilor, penalităților sau a majorărilor, aferente unor obligații fiscale principale;

CAPITOLUL I Domeniul de aplicare a Codului de procedură fiscală
ART. 2 Obiectul și sfera de aplicare a Codului de procedură fiscală

(1) Codul de procedură fiscală reglementează drepturile și obligațiile părților din raporturile juridice fiscale privind administrarea creanțelor fiscale datorate bugetului general consolidat, indiferent de autoritatea care le administrează, cu excepția cazului când prin lege se prevede altfel.

(2) în măsura în care prin lege specială nu se prevede altfel, prezentul cod se aplică și pentru:

a) administrarea drepturilor vamale;

b) administrarea redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului;

c) alte creanțe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanțelor fiscale.

(3) în scopul aplicării alin. (2), drepturile vamale și redevențele sunt asimilate creanțelor fiscale.

(4) Prezentul cod nu se aplică pentru administrarea creanțelor bugetare rezultate din raporturile juridice contractuale, cu excepția celor prevăzute la alin. (2) lit. b).

(5) Activităţile de administrare a creanţelor fiscale desfăşurate de către instituţii publice care au calitatea de organe fiscale, altele decât organele fiscale centrale şi organele fiscale locale definite potrivit art. 1 pct. 31 şi 32, se realizează astfel:

a) potrivit regulilor prevăzute de prezentul cod pentru organele fiscale centrale, în situaţia în care instituţia face parte din structura administraţiei publice centrale;

b) potrivit regulilor prevăzute de prezentul cod pentru organele fiscale locale, în situaţia în care instituţia face parte din structura administraţiei publice locale.

(6) La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale se poate decide încheierea unor acorduri de cooperare, potrivit prevederilor art. 24 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, pentru desfăşurarea în comun a activităţilor de administrare a creanţelor fiscale locale. Încheierea acordurilor de cooperare se decide prin hotărâri ale consiliilor locale interesate. Dispoziţiile alin. (5) lit. b) se aplică în mod corespunzător.


Codul de procedura fiscala se aplica creantelor bugetare .
Art. 1509 din noul cod civil
Imputaţia legală
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.


La proces avocata locatarului se gaseste sa zica ca este o eroare de calcul in stingerea datoriilor in sensul ca nu s-a aplica ordinea preferata de clientul meu conform
art.1507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.

si urla judecatoarea:
Vi se pare ca aveti ca avem in discutie capitaluri si dobanzi?
Avem in discutie neindeplinirea obligatiei de plata lunara a cotelor de intretinere conform Art 46-L230/2007(era pe legea veche) si prin urmare multe neindepliniri pe care trebuie sa le luati in ordine.


La urmatorul termen aparuse legea 196/2018 locatarul tinuse minte si de langa avocata zice :
In legea noua s-a scos si citeaza perfect articolul din legea veche
Art 46-L230/2007
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.


Judecatoarea ii zice :
Bravo asa e (ea fiind la laptop) dar nu va ajuta.
Mai doriti vreun expert verificator?


locatarul
Nu nu nu ca il platesc degeaba si cu penalizari sigur ca nu am bani. Calculul e corect dar nu am eu bani de afacerile astea acum. Sunt altele mai importante cu masini de exemplu..

Judecatoarea raspunde :
Da da da urmatoarele afaceri sunt cu un executor judecatoresc care va vinde intai masinile apoi apartamentul.





Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Prioritate la achitarea restantelor jepilor12 jepilor12 Buna ziua tuturor, Am citit intr-un topic mai vechi cum ca, prioritate la achitarea restantelor o au penalizarile si apoi se poate achita datoria generatoare ... (vezi toată discuția)
Stingere creante fiscale roxanaraveca roxanaraveca Buna ziua! Va rog sa ma ajutati...O societate comerciala are incheiat cu Primaria un contract de concesiune pentru care nu a achitat redeventa mai multi ... (vezi toată discuția)