avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA autoturism persoana fizica.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA autoturism persoana fizica.

Buna ziua, intentionez sa cumpar o masina dintr-un parc auto din Germania. Am cateva nelamuriri legate de unde trebuie sa platesc TVA fiind persoana fizica. Masina are 1 an vechime si are mai mult de 6000 km deci cf legii nu mai este considerat autoturism nou. As vrea sa stiu cum anume sa procedez ca sa platesc TVA in Germania si nu in Romania. Tot de pe avocanet un articol :


B. In cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru dar care a aplicat regimul special pentru bunuri second-hand sau de o persoana care a aplicat similarul din alt stat membru al scutirii de TVA prevazut la art. 141 (2) g) din Codul fiscal (art. 136 din Directiva 112/2006/CE).
In aceasta situatie achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, deci nu se datoreaza TVA, conform art.126, alin.(8), lit.c) din Codul Fiscal: "(…) nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand (....) atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112/CE/2006"



As vrea sa stiu ce este acest regim special si ce trebuie sa cer dealerului ca sa il aplice. E de preferat pentru mine sa platesc TVA in Germania si nu in Romania persoana fizica fiind din cauza diferentei de 5 puncte procentuale. Cum dovedesc autoritatilor ca s-a aplicat acest regim special pentru bunuri second hand?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: amh , utilizator 22:08, 15 Iulie 2012
in calitate de persoana fizica neimpozabila platiti oricum tva in germania, autoturismul nefiind nou.
nu trebuie sa explicati autoritatilor nimic.

vanzatorul va livra masina cu tva, avand urmatoarele posibilitati:
1.in regim normal aplicand tva la intreaga valoare a bunului;
2.in regim special second hand aplicand tva la marja sa de profit (acest regim se poate aplica in functie de modul de achizitie a masinii de catre parcul auto).
Dealerul aplica TVA la intreaga valoare a bunului. Inteleg ca nu e nici o diferenta masina fiind si mai veche de 6 luni si cu mai mult de 6 mii de km. Platesc TVA in Germania si aici doar taxele de inmatriculare samd.

Va multumesc pentru raspunsul prompt.
cu placere.

intrebati-l daca totusi nu exista vreo posibilitate sa aplice regimul special al bunurilor second hand prevazut de art. 313, 326 din directiva 112.
(daca masina a apartinut unei persoane fizice ar trebui aplicat regimul special).
Cu ce m-ar avantaja? Mai putin TVA de plata? Nu cred ca poate aplica regim second hand, masina a apartinut unei firme.
da, ar fi fost mai putin tva de plata.

Alte discuții în legătură

Achiziție intracomunitară auto second hand - plătesc tva, sau nu? mariusleu mariusleu Doresc sa achizitionez un autoturism cu o vechime de 3 ani si 100.000km rulati, de la un dealer din DE. Factura o sa fie fara TVA. Achizitia doresc sa o fac ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva doar la marja de profit pentru auto second hand octav_kiss octav_kiss buna ziua o mare rugaminte as avea la dumneavoastra. doresc sa infiintez o firma platitoare de TVA cu scopul de a cumpara auto second hand din germania si a ... (vezi toată discuția)
Livrari intracomunitare carmendehelean carmendehelean O societate comerciala achizitioneaza o masina second hand din UE care intra in activul firmei.Deoarece taxa de inmatriculare este prea mare vinde masina(cu ... (vezi toată discuția)