avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cat de legal este raspunsul cresei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cat de legal este raspunsul cresei

Buna ziua,

Intr-un proces de ordonanta presidentiala, minorul a fost increintat mamei, care, imediat ce s-a vazut cu sentinta civila , mi-a interzis sa imi vizitez copilul la cresa la care este inscris, motivand ca respectiva sentinta nu specifica in mod expres ca am dreptul de a intretine relatii personale cu minorul la institutiile de invatamant pe care acesta le frecventeaza.
Astfel m-am adresat conducerii cresei cu o notificare scrisa in care i-am cerut sa imi permita accesul in incinta cresei si sa imi puna la dispozitie toate informatiile despre copil, in conformitate cu codul familiei si legea 272/2004.
Conducerea cresei mi-a raspuns in scris sub semnatura doamnei directoare si stampila consiliului local al sectorului 3 (de care apartine cresa) , ca nu imi va mai perimte accesul in incinta cresei decat cu acordul mamei.

Va citez o parte din raspunsul cresei:

"...Conform hotararii pronuntate in dosarul.... al Judecatoriei.... minorul...a fost incredintat spre crestere si educare mamei ...in concluzie institutia noastra va comunica programul zilnic la minorului , starea de sanatate a copilului , datele la care se organizeaza serbarile precum si fotografiile doar mamei.....
Cresa are ca rol cresterea si educarea timpurie a copilulu de 0-3 ani si in stabilirea unor relatii amiabile intre parinti si cresa de aceea hotaram, ca in cazul in care mama ne da acordul scris puteti veni sa vizitati copilul si in afara zilelor stabilite de instanta judecatoreasca , dar cu respectarea orelor de masa si de somn ale copilului".



Cat de legal vi se pare acest raspuns?
Vi se pare normal ca o institutie a statului Roman (anume Consiliul local la sectorului 3 in subordinea caruia se afla respectiva cresa) sa isi puna stampila pe un asemenea act?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:43, 12 Ianuarie 2009
Sincer, mie raspunsul mi se pare corect. Pe perioada programului de cresa, copilul le este incredintat lor si ei raspund pentru copil. Iar legal copilul este incredintat mamei.
De vreme ce cresa respectiva este in subordinea Consiliului local nu vad nici o problema ca acestia au stampilat aceea adresa.
Sa inteleg ca trebuia sa cer expicit in programul de vizitare dreptul de a imi vizita copilul la institutiile de invatamant pe care acesta le frecventeaza, dreptul de a primii informatii despre rezultatele scolare ale copilului sau despre starea lui de sanatate?
Sau parintele care nu primeste incredintarea nu mai are aceste drepturi?
Dreptul de a vedea copilul nu poate fi ingradit de nicio autoritate decat pentru motive intemeiate.
Lipsa acordului mamei nu poate determina incalcarea unor drepturi si libertati fundamentale de catre o autoritate a statului, oricare ar fi aceea.
Raspunderea mamei nu opereaza atata timp cat minorul se afla in custodia cresei si nu a mamei.
Spre exemplu, daca in acest interval de timp minorul ar sparge un geam nu mama ar raspunde pentru daune, ci cresa care are obligatia de a supraveghea minorul.
Dreptul tatalui de a-si vedea copilul in lipsa mamei nu poate fi ingradit de nimeni.
Discutia ar putea fi alta, doar in ipoteza in care tatal ar pleca cu minorul de la cresa in perioada de timp cat acest lucru nu este prevazut in hotararea judecatoreasca, adica in acea perioada de timp in care nu este stipulut in hotarare dreptul la legaturi personale.
Dreptul tatalui este limitat numai pentru faptul ca o extindere a acestuia peste limitele prevazute in hotararea judecatoreasca ar aduce atingere drepturile mamei.
Cum in cazul cresei, mama nu este cu nimic afectata de exercitarea dreptului la legaturi personale de catre parintele caruia nu i-a fost incredintat minorul, acest parinte are dreptul de a vedea si discuta cu propriul sau copil.
Instanta nu a pronuntat o hotarare judecatoreasca de interdictie a exercitarii drepturilor tatalui ,ci o hotarare prin care se face referire la dreptul tatalui in raport de drepturile mamei.
Raspunsul cresei este in opinia mea neconform cu legislatia in vigoare si aduce o restrangere nejustificata din punct de vedere legal unor drepturi si libertati fundamentale pe care statul roman este obligat sa le garanteze si nu sa le incalce ( ex : art 8 paragraful 1 din CEDO).
Din pacate, numai pe cale judecatoreasca poate fi rezolvata aceasta problema.Este necesara interventia instantei de judecata, dar acest lucru presupune anterior sesizarea acesteia.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu vad cum s-ar rezolva pe cale judecatoreasca.....sa chem cresa in judecata si aceasta sa fie obligata sa imi permita accesul in incinta cresei si sa imi puna la dispozitie informatii despre copil (ca situatia profesionala si starea de sanatate)?
Sa zicem ca obtin o asemenea hotarare judecatoreasca...a doua zi mama ii schimba cresa....si ce fac? Dau in judecata si noua cresa? Apoi peste 6 luni copilul termina cresa si intra la gradinita...dau in judecata si gradinita?...apoi scoala, liceul?


Nu, nu va trebui sa dati in judecata fiecare cresa sau gradinita.Spun acest lucu, prezumand bunul simt al institutiilor de stat.Insa, daca nu va exista bun simt este adevarat ca va trebui sa deschideti un nou proces.
Totusi, nu cred ca cei de la cresa va sunt dusmani, ci nu stiu cum sa procedeze datorita necunoasterii LEGII.Este pe undeva vorba si de o problema de interpretare si va fi necesara si aplicare art 8 din CEDO.Fara art 8 din CEDO si alte texte de lege care sa ajute la solutionarea cauzei situatia ar putea fi confuza.

Din moment ce veti avea o hotarare judecatoreasca favorabila, orice persoana de bun simt din conducerea respectivei institutii va intelege ca este vorba de un drept recunoscut judecatoreste.
Daca vor fi de rea-credinta si nu vor intelege sa respecte o hotarare atunci ii puteti chema in judecata si sa cereti daune morale.
Parerea mea ar fi ca suma pt daune morale ar putea fi destul de mare pentru ideea nu este de a te judeca ci de a dovedi absurditatea opiniei cresei.Or daca absurditatea opiniei care ar fi contrara legii s-ar repeta ulterior, dupa ce ati avea deja o hotararea judecatoreasca deja noua cresa sau gradinita ar fi de rea-credinta.
Pana una alta, doar necunoasterea legii i-a determinat sa va incalce drepturile si libertatile fundamentale.Nu cred ca exista un precedent in acest moment.
Daca ati gasi un precedent judiciar acest lucru ar putea sa va fie de ajutor si sa mergeti cu un avocat care sa discute cu ei despre rezolvarea situatiei pe cale amiabila, fara proces.
Eu unul nu i-as ierta de daune morale daca le-as prezenta un preceden si ar considera necesar sa ne judecam.
Conducerea unitatii ar suporta si cheluielile de judecata din moment ce au cauzat procesul si se afla in culpa procesuala.Deci, va exista o persoana responsabila.
Mama va fi si ea citata in proces dar eu o consider mai mult spectatoare la acest proces desi nu va sta cu mainile in san.
Aveti insa grija ca daca mergeti fara avocat e posibil sa pierdeti procesul intrucat nu este chiar asa de simplu cum pare. Desi dreptate aveti depinde foarte mult si cum va percepe instanta motivarea actiunii dvs si va putea pune anumite intrebari legate de interpretarea art 8 CEDO si alte norme de drept.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Gradinita refuza vizitarea copilului de catre tata + program vizitare clau30 clau30 Buna ziua As dori sa aflu parere dv asupra a 2 aspecte In primul rand sunt tatal unui baietel de 3 ani si 2 luni totodata divortat de 2 ani.In timpul ... (vezi toată discuția)
Increditare copil si program de vizite copil cu dubla cetatenie macul macul Buna ziua, Va rog daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: In cazul unui divort cu copil minor - ea cetatean roman, el cetatean turc, ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului rezultat dintr-o relatie de concubinaj alex_76 alex_76 buna seara In urma unei relatii de concubinaj prietena mea a nascut un copil, ce a fost recunoscut de mine (tatal) chiar de la nastere, copilul luand numele ... (vezi toată discuția)