avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. Intrebarea mea e daca, pentru a intra in posesia casei in care locuieste tata, pot sa fac un act de vinzare-cumparare cu clauza de ingrijire intre mine si el sau acesta imi va ceda cu titlul de donatie locuinta. Cum e mai avantajos si cum trebuie sa procedez?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 06:58, 17 Iulie 2012
Dvs. sunteti coproprietar cu tata. Da, da, sunteti deja. Pentru ca mostenirea s-a transmis in clipa mortii mamei dvs.
Certificatul de mostenitor constituie doar dovada pe care trebuie sa o obtineti pentru a putea [b proba, faţa de terţi, ca asa stau lucrurile (asa cum le voi arata eu mai jos, dar daca mi le-ati povesti dvs. mie - terţ - fara sa-mi aratati si certificatul de mostenitor o sa va spun: adevarat grăiţi, dar daţi-mi si patalamaua ca sa va cred :).

Cotele succesorale sunt:
sotul supravietuitor - 1/4 din masa succesorala
descendentii (dvs.) - 3/4 din masa succesorala.

In masa succesorala intra jumatate din dreptul de proprietate asupra casei (adica partea mamei din drept, pentru ca despre mostenirea ei vorbim).

Si atunci: tata are jumatate din casa (partea lui) PLUS o patrime din cealalata jumatate (cu titlu de mostenire de la sotie). In total 5/8 din casa.
Dvs. aveti 3/4 din jumatate (mostenire de la mama) = 3/8 din imobil.

@Tarzan 2012, eu inteleg ca unora le place sa socoteasca in procente, dar exista riscul unor aproximari care n-au legatura cu realitatea. Bunaoara 5/8 nu este egal cu 75% (ci cu 62,5) si nici 3/8 nu este egal cu 25%. (ci cu 37,5).

Bun, avem un "tort" (o casa) si doi coproprietari. Ce facem?
E adevarat ca fiecare coproprietar ar putea sa cumpere de la celalalt coproprietar ceea ce acesta din urma are de vazare (aveti 3/8 si cumparati 5/8) pentru a obtine intregul. Dar vanzatorul va plati IMPOZIT.

Dar calea ...nescarpinata aiurea (si fara impozit) ar fi, in opinia mea, PARTAJUL.
Ce inseamna asta?
1. Fie "taiati tortul" si luati dvs. (de exemplu) partea din Nord si tata pe cea din Sud sau dvs. etajul si tata parterul, etc. etc. (= partaj in natura, posibil daca acea casa este cat un palat si permite "taierea ei in felii locative" ).
2. Sau (daca nu e palat) primiti dvs. tot "tortul" (casa) si platiti o sulta. Sulta este echivalentul in bani al ..."feliilor" ce i s-ar fi cuvenit tatei din tort - in speta echivalentul in bani al cotei sale de 5/8.

Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2012
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Cotele succesorale sunt:
sotul supravietuitor - 1/4 din masa succesorala
descendentii (dvs.) - 3/4 din masa succesorala.

Si atunci: tata are jumatate din casa (partea lui) PLUS o patrime din cealalata jumatate (cu titlu de mostenire de la sotie). In total 5/8 din casa.
Dvs. aveti 3/4 din jumatate (mastenire de la mama) = 3/8 din imobil.

@Tarzan 2012, eu inteleg ca unora le place sa socoteasca in procente, dar exista riscul unor aproximari care n-au legatura cu realitatea. Bunaoara 5/8 nu este egal cu 75% (ci cu 62,5) si nici 3/8 nu este egal cu 25%. (ci cu 37,5).

Nu stiu cum ati facut dvs calcul,se poate sa aveti dreptate,insa eu am calculat asa:
mama si tata sunt 100% proprietari,fiecare dintre soti avand 50% din bunuri comune.
Mama a decedat,trebuie facuta succesiunea din cei 50% a mamei/sotiei,si de aici revine jumate sotului si jumate descedentilor.
Cum 50%:2=25% asta ar insemna ca:
Sotul/tata are 50% partea lui + 25% mostenire/succesiune = 75%
copilul are doar 25 % partea ramasa a mamei.

Acum observ ca de fapt cotele sunt de 1/4 ptr sotul supravietuitor si 3/4 descedentii in loc de jumatate fiecare din mostenire. Asta inseamna descedentii iau mai mult decat sotul supravietuitor de pe urma defunctei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea ? swann_cta swann_cta Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu batai de cap shaquille7 shaquille7 Salut Comunitate va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect: 1. tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit. in urma acestei casnici am rezultat doar ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)