avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Va rog o lamurire indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Va rog o lamurire indemnizatie copil

Daca contractul de munca a inceput cu data de 10.11.2011 iar sotia trebuie sa nasca undeva la sfarsitul lui Octombrie 2012 , poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani
precizare : contractul este pe perioada determinata dar fara intrerupere , se actualizeaza in aceeasi zi
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 16 Iulie 2012
Da,va putea beneficia de ccc si indemnizatie,conditia fiind de a realiza venit impozabil in perioada noiembrie 2011-octombrie 2012.Nu conteaza ca in noiembrie are contract abia din data de 10,pt. se iau in calcul si fractiunile de luna.
Daca din luna a 7a va beneficia de concediul de maternitate prenatal ,venitul va fi constituit din indemnizatia de concediu pana la data nasterii si nu din salariu.
OUG nr.111/2010 prevede:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri
din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
....

Art. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un
număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.

In speta, perioada eligibila este octombrie 2011 - octombrie 2012 ... din cele ce ati postat reiese faptul ca puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC.

C.i.m. nu se prelungeste automat la adta expirarii duratei pentru care a fost incheiat, ci el va inceta de drept daca nu se doreste prelungirea durtaei de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea copilului? Alinf Alinf Sotia mea a avut intrerupere pe cartea de munca.La noul loc de munca s-a angajat din 9 noiembrie 2011, ulterior a ramas insarcinata si copilul e preconizat sa ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)