avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare dintr-un bloc retras din asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare dintr-un bloc retras din asociatia de proprietari

Buna ziua,

Am o situatie mai speciala pe care ma voi stradui sa o prezint cat mai succint: am cumparat un apartament de curand. Locatarii din bloc (inclusiv fostii proprietari) s-au retras din asoc de proprietari fara sa se inscrie in alta sau fara sa constituie una noua. Acum, eu m-am separat de la reteaua comuna de gaze si intentionez sa ma debransez, sa scap de abuzurile si nesimtirea regiei locale din Buzau (cunoscatorii stiu despre ce vorbesc). Bineinteles, cand am facut dosarul de debransare, nu am avut de unde aduce acordul asociatiei, doar o adresa prin care se specifica ca blocul nostru si inca 2 nu mai fac parte din asoc. La predarea dosarului, deja mi-au facut mizerii, nu vroiau sa imi primeasca dosarul, pe motiv ca legea...bla bla bla si ca nu exista bloc far asoc. Legal poate nu or fi existand, dar fizic exista.
Problema mea: deoarece stiu ca legal nu ma voi putea debransa (lipsa asoc inseamna si ca nu are cine sa echilibreze minunata lor instalatie termica), dar nu vreau sa ma trezesc la toamna ca voi plati facturi ptr un serviciu pe care nu il voi mai receptiona (imi montez centrala, deja am achizitionat-o). Pentru ca ii stiu capabili de mizerii si ilegalitati, vreau sa fiu cu un pas inaintea lor si sa stiu ce ar trebui sa fac in situatia, previzibila de altfel, in care voi primi un raspuns de genul: nu va puteti debransa si ne platiti facturile umflate pana la moarte. De altfel, numai in romanica se poate sa tii prizonier un proprietar abonatul unui serviciu.
Multumesc anticipat ptr ajutor
Cel mai recent răspuns: simvio2002 , utilizator 22:23, 24 Iulie 2012
simvio2002 a scris:

Debransat legal sau nu, in virtutea carui drept international imi puteti imputa mie sa platesc ce nu consum?

1-Sunt 2 situatii distincte cu consecinte distincte ; debransarea in conditii legale care obliga la plata anumtor cote comune si debransarea ilegala care se poate sanctiona de catre autoritatile in domeniu
2-Comparatia cu "painica" este nepotrivita in cazul condominiilorsi asociatiilor ,unde proprietarii detin drepturi si obligatii -independent de vointa si de dorinta acestora

Nu va contrazic, eu sunt inginer, nu avocat. Dar nu stiu, indiferent cu lege s-a dat, cum anume sa platesti un serviciu de care nu beneficiezi! va rog sa tineti cont de asemenea de faptul ca, spre deosebire de orice alt serviciu (en electrica, gaze), aici nu am posibilitatea sa platesc mai putin sau chiar deloc in lunile cand nu consum (sa zicem ca plec in vacanta de iarna), pe simplul motiv ca nu am contoare instalate, si nici nu am posibilitatea sa pun asa ceva (si pana la urma ar trebui sa faca ei asta, nu ei im vor banii?). Adica, daca eu ma debransez ilegal si ei imi pun factura de caldura normala, eu nu o pot contesta in instanta, desi nu am consumat cantitatea respectiva de caldura???? Mai e ceva: jumatate din apartamentele din oras sunt debransate, iar majoritatea din aceste apartamente sunt debransate ilegal. Mai am in bloc inca 2 apart debransate, tot ilegal, dar pe vremea cand era blocul in asociatie. Vreti sa spuneti ca numai eu trebuie sa platesc factura integral la caldura desi nu consum iar tot restul nu, doar ptr ca blocul lor este intr-o asociatie?
Cum am mai spus, sunt simplu inginer, si logica mea simpla nu poate intelege logica unui avocat. Faceti-ma va rog sa inteleg, si poate....exista o portita in legile mult invocate si pentru mine[EDIT]
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
elga50, moderator
simvio2002 a scris:

Adica, daca eu ma debransez ilegal si ei imi pun factura de caldura normala, eu nu o pot contesta in instanta, desi nu am consumat cantitatea respectiva de caldura????

Am facut doua sublinieri in textul dumneavoastra unde ar trebui sa cautati o parte din explicatia nemultumirilor pe care le aveti.
Orice actiune ilegala ramane ilegala si, indiferent de pregatirea fiecaruia dintre noi, cred ca este logic si elementar ca nu avem cum cere dreptate cand actionam in afara legii.
Apoi aceasta diferentiere intre "noi si ei", intre "mine si ei" cand ne referim la proprietarii dintr-un bloc, dintr-o asociatie si cei care conduc si administreaza asociatia este un nonsens. Nu suntem pe front, in tabere opuse, ci impreuna, in aceeasi barca.
Orice proprietar are dreputul sa participe la luarea hotararilor si deciziilor pentru conducerea, administrarea, gospodarirea condominiului in care are apartamentul. Astazi este vecinul de la 2 presedinte, maine cel de la 7 iar poimaine dunmeavastra, indiferent la numar de apartament locuiti. Asa ca "ei si noi" suntem aceiasi oameni care putem sau nu sa ne ocupam si de a ne face viata mai buna intr-un bloc. Fara implicare, de pe margine, suntem tentati sa dam mereu vina pe cei care se implica, muncesc, incearca sa rezolve problemele.
Sigur ca se mai greseste, sigur ca unii isi pot face de cap si de aceea altii trebuie sa-i traga de maneca, sa-i mai inlocuiasca din cand in cand. Faceti-o pentru ca legea va permite!
adriantot a scris:

Am facut doua sublinieri in textul dumneavoastra unde ar trebui sa cautati o parte din explicatia nemultumirilor pe care le aveti.
......

Stimate domn, sunt de acord cu dumneavoastra pana la un punct. In continuare nu mi-ati explicat cum se poate, debransat ilegal sau nu, sa mi se factureze in continuare energie termica ca si cum caloriferele ar dudui de caldura de la ei. Apoi, mi se pare ca nu ati citit cu atentie posturile mele anterioare...eu sunt nou proprietar intr-un bloc care nu face parte din nici o asociatie de proprietari (apropos, si treaba asta e ilegala, dar nu a platit nimeni). Secundo: in bloc fiecare primeste factura separat la energie termica (direct de la furnizor), iar blocul are contor separat la intrare, prin urmare chiar nu mai am nici o legatura cu vreo asociatie (din pacate, iar eu nu pot schimba treaba asta singur). Terto: in bloc mai am 2 vecini debransati tot ilegal (doar ca pe vremea cand blocul era inca in asociatie) si ei platesc doar caldura degajata de tevile care trec prin apartament.
In astfel de conditii, tot mai sustineti ca numai eu ar trebui sa platesc facturile pe care regia nesimtita (eu tot ii consider diferiti si am motivele mele, iar aici chiar nu ma pot implica, decat sa le dau foc la toata banda asta de angajati pe pile si umflati salarial) mi le-ar putea emite, in conditiile in care eu nu mai consum energia furnizata de ei?

PS Daca facem un exercitiu de imaginatie, daca maine as rezilia contractul cu cei de la Electrica ptr furnizare en electrica, adica pur si simplu inlatur racordul de en electrica, tot ar mai trebui sa platesc en electrica neconsumata pe motiv ca nu e legal sa fac asta? Pot eventual sa primesc penalitati ptr ca nu am respectat termenul legal de anuntare a lor, sau eventual ca am pricinuit stricaciuni instalatiei lor de alimentare a blocului, dar nu si de energie electrica pe care nu am consumat-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala ContSters226650 ContSters226650 Va rog sa imi spune-ti care sint consecintele unei debransari ilegale a tot ce se numeste calorifer intr-un apartament. Mentionez:- nu am datorii la asociatie ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de bloc si penalitati ElenaMBar ElenaMBar Buna seara,mama mea a mostenit un apartament insa a fost in litigiu cativa ani pentru el cu o ruda care l-a ocupat.Dupa finalizarea proceslui aceasta ruda a ... (vezi toată discuția)